menu in
Agenda Sittard 775 jaar

Sittard 775 jaar stadsrechten

In 2018 is het 775 jaar geleden dat Sittard stadrechten kreeg. Om dit bijzondere feit te vieren worden er het hele jaar bijzondere activiteiten georganiseerd. Bekijk het complete overzicht.

Zittesje mès

Op zondig 24 juni a.s. zal de traditionele “Zittesje Mès” van dialectvereniging Veldeke Zitterd gehouden worden.  Deze H. Eucharistieviering in het dialect vindt plaats in de Basiliek aan de Oude Markt  te Sittard om 10.00 uur. Tekstboekjes worden bij binnenkomst uitgedeeld. De dienst wordt geleid door de Zeereerwaarde heer Ewals en de vocale bijdrage zal dit jaar geleverd worden door de bariton Math Dirks en muzikant/zanger René Haustermans. Thema van de mis is “Deinsbaar zeen”. De gezangen zijn van Frits Rademacher wiens 90e geboortejaar en 10e sterfjaar wij dit jaar vieren. Math Dirks, neef van Frits, en René Haustermans zullen deze viering ongetwijfeld een bijzonder cachet geven en de loeënde klokke zullen niet alleen voor maar ook tijdens de mis te horen zijn. Een goed begin van een mooie zondag.

Orgelfestival Limburg

Datum: 13-7 & 30-7
Aanvang: 20:00 uur

Orgelconcert op barokorgel in kerk Vrangendael. Jaarlijks maken de concerten deel uit van het zomerprogramma van de SOL (Samenwerkende Orgelvrienden Limburg), het Orgelfestival Limburg. Dit jaar zijn daarbij onze gasten de bekende organist Marcel Verheggen (organist St. Servaas in Maastricht; op 13 juli; 20:00 uur); en de landelijk en internationaal bekende organist Pieter Dirksen, samen met Clare Beesley op traverso, op 30 juli; 20:00 uur. In beide concerten worden o.a. composities uit het bouwjaar van het orgel ten gehore gebracht.
Er is geen toegangsprijs, wel de aanbeveling van een vrije gave. Verdere informatie over de geschiedenis en de restauratie van het orgel is te vinden via de website van de parochie

Open orgeldag

Datum: 11-8
Het barokorgel van Vrangendael heeft inmiddels wijdere belangstelling gekregen vanwege het unieke karakter van het kleine, maar zeer heldere orgel, met nog origineel pijpwerk uit het “geboortejaar” 1748. Wie als organist/organiste deze verborgen schat in het oosten van Sittard zelf wil bespelen kan dit in elk geval gedurende een half uur doen op de Open Orgeldag op 11 augustus, georganiseerd ism. de SOL. Opgave via de SOL.

Bataille - concert

In het kader van de HIS 775 is er op 10 november om 15:00 uur een bataille - concert in samenwerking met het Festival Vocallis, in het kader van het thema ‘oorlog en vrede’. Dit concert wordt verzorgd door Anja Hendrikx als organiste, en met Claudia Couwenberg, zang; en valt samen met het weekend van de Limburgse Geschiedenis. Dit alles mede in het kader van het Europees jaar van het Cultureel Erfgoed. Er is geen toegangsprijs, wel de aanbeveling van een vrije gave.
Het concert vindt plaats in de kerk van de wijk vrangendael, Hemelsley 240, Sittard.
@inpaginahtml@