menu in
Agenda Sittard 775 jaar

Sittard 775 jaar stadsrechten

In 2018 is het 775 jaar geleden dat Sittard stadrechten kreeg. Om dit bijzondere feit te vieren worden er het hele jaar bijzondere activiteiten georganiseerd. Bekijk het complete overzicht.

Lezing het beleg van Sittard in 1318

Datum: 22-2-2018
Aanvang: 19:30 uur


Vereniging Sittards Verleden verzorgd een lezing door Dirk Schoenaers over het Beleg van Sittard in 1318, voor iedereen toegankelijk, locatie Oos Zittesj Hoes, Odasingel 659. Entree voor niet leden: € 5,-

Reünie van Trevianum, College Sittard en Serviam

775 jaar stadsrechten gaat Trevianum vieren met een bijzondere reünie. Deze gelegenheid om oud-klasgenoten en docenten te treffen wordt gehouden op zaterdag 17 maart 2018 vanaf 14.00 uur in het schoolgebouw van de Trevianum Scholengroep aan de Bradleystraat-Havikstraat.
Meer informatie

Sint Joep Markt

Op 19 maart 2018 kunnen bezoekers weer genieten op de grootste jaarmarkt van Nederland. Sint Joep is al meer dan 200 jaar een geliefde markt. Een plek om speels en nieuwsgierig op zoek te gaan naar allerhande dingen die het leven aangenamer maken.

Gezellig struinen door de slingerende straatjes in de eeuwenoude binnenstad van Sittard. Meer dan 350 marktkooplieden, standwerkers en artiesten zorgen een markt vol levenslust. Dat kun je zien, voelen, horen en proeven. De heerlijke cafeetjes en restaurantjes met verwarmde terrassen nodigen uit om na een paar uur struinen op de markt eens even lekker pas op de plaats te maken. De markt begint om 8.00 uur en duurt tot 17.00 uur.

HIS geeft op Sint Joep een unieke Sittard 775 jaar stad postzegel uit. Deze postzegel is tijdens de Sint Joepmarkt te verkrijgen in het Mariapark.

Concert Who is this King?

Datum: 24-3-2018
Aanvang: 15:00 uur
Entree: € 7,50
Locatie: St. Petrutskerk


Synoidos, Koor dat je raak, zingt de Passiecantate “Who is this King?”, geschreven door Lloyd Larson en Joseph M. Martin, o.l.v. dirigente Nadia Loenders, pianist Frans Schockaert. 

Het 10 liederen tellende werk is een welkome afwisseling in de rij van bekende, maar vaak lange passies. De muziek is zeer toegankelijk en veelzijdig. Van gedragen liederen tot ritmische uitdagingen en van subtiele klanken tot krachtige uitspattingen. Deze passiecantate is een mooie gelegenheid om het passieverhaal op een eigentijdse manier te beleven. De uitvoering van deze prachtige cantate wordt afgewisseld met gesproken teksten. De luisteraar beleeft mee hoe Jezus van een bejubeld persoon in ‘You are the Christ’ en ‘King of Glory’ in korte tijd verandert naar een gehate persoon die in het aangrijpende ‘Crucify this man’ ter dood wordt veroordeeld en na 3 dagen weer opstaat uit de dood. Als u goed luistert, zult u in sommige liederen muzikale flarden horen uit bekende paasliederen. Synoidos was het eerste koor dat deze passiecantate in Nederland heeft uitgevoerd en op CD heeft uitgebracht. De Amerikaanse componisten waren na het horen van de CD zeer enthousiast over de kwaliteit en het succes van deze uitvoering.

En Garde!!

Datum: 25-03-2018

Het is de dag ervoor exact 475 jaar geleden dat de beroemde 'Schlagt vor Sittert' (bij ons beter bekend als de slag aan de Kempekoel), plaatsvond, waarbij duizenden doden vielen en de keizerlijke troepen van Karel V een uitzonderlijke nederlaag leden. Dit wordt herdacht met een HIStorische wandeling door stadsarchivaris Peer Boselie langs locaties van deze en andere veldslagen uit het Sittardse verleden, gecombineerd met een stevige orgelbespeling! We gaan via veldslagen van 1318, via 1543 en 1677 tot en met de Tweede Wereldoorlog op weg naar de kerk van de Vrangendael, waar vervolgens enkele 'Batallas', strijdlustige muziekstukken uit de renaissance/barokperiode, worden gespeeld op het 18e eeuwse rijksmonumentale orgel. Dit gebeurt door de bekende organiste Anja Hendriks. Aansluitend wordt koffie/thee aangeboden. Vertrek uit Sittard om 13.30 uur. We verzamelen bij de jardin d'Isabelle (rechts van Michielskerk op de Markt paadje in, na 80 meter ligt de tuin aan de rechterzijde). De wandeling is goed te doen (gaat wel even 'bergop', denk aan goede schoenen en eventueel regenkleding) en zal ongeveer 2,5 kilometer lang zijn. Om ca 15.00 uur arriveren we in de kerk van Christus' Hemelvaart en H. Joseph (Hemelsley 240) en zal Anja Hendriks de 'Batallas' ten gehore brengen. De bespeling duurt ongeveer 15 á 20 minuten. U kunt natuurlijk ook alleen naar de orgelbespeling komen...   Een vrije gave ter bestrijding van de onkosten wordt deze dag op prijs gesteld, het evenement wordt georganiseerd door de Orgelkring Vrangendael-Sittard, in samenwerking met de werkgroep Geheime Tuinen van de vereniging Sittards Verleden en Archief De Domijnen. Na afloop kunt u via een kortere route terugkeren naar het centrum, een wandeling van ca 15 á 20 minuten.
@inpaginahtml@