menu in
Agenda Sittard 775 jaar

Sittard 775 jaar stadsrechten

In 2018 is het 775 jaar geleden dat Sittard stadrechten kreeg. Om dit bijzondere feit te vieren worden er het hele jaar bijzondere activiteiten georganiseerd. Bekijk het complete overzicht.

Lezing door Guus Janssen

Datum: 24 mei

Waarom Yolanda van Vianden geen vrouwe van Sittard werd
Toen Walram de Goede in april 1243 stadsrechten verleende aan Sittard, was hij verloofd met Yolanda van Vianden in Luxemburg. Deze dame had de eerste vrouwe van de stad Sittard kunnen worden, maar koos toch een ander lot. Hierdoor werd ze wel het onderwerp van het oudst bekende gedicht in het Luxemburgs. Wie was deze Yolanda van Vianden en waarom weigerde ze de heer van Sittard?

Sittards Verleden, Oos Zittesj Hoes, 24 mei, 19.30 uur entrée 5 Euro voor niet-leden

Theaterconcert Harmonie Sint Joseph

Datum: 2 juni

Harmonie Sint Joseph uit Sittard met ruim 200 leden timmert ook dit jaar weer volop aan de weg. Muzikaal staat het jaarprogramma in het teken van een 10 daagse concertreis door Estland en Letland waarvan men zondag 6 mei jongstleden is teruggekeerd en waar 82 leden aan deelnamen. 

Natuurlijk kan deze harmonie uit Sittard , met de bijnaam “De Paek” het 775 jarig bestaan van de stad niet onopgemerkt voorbij laten gaan. 

Het jaarlijkse theaterconcert in de schouwburg van Sittard, dit keer op zaterdag 2 juni. heeft dan ook als thema “Zitterd 775”. Het programma bestaat uit deels nooit eerder vertoonde filmbeelden uit en over Sittard ,ondersteund door bijpassende muziek; uitgevoerd door de harmonie en hun eigen solisten. 
Dit alles onder leiding van dirigent Bjorn Bus.  De presentatie wordt verzorgd door Wim Steinbusch.

Vele facetten uit en over Sittard zullen voorbijkomen, parken, gebouwen, kerken en kapellen, feesten en evenementen, het bourgondische leven, sportclubs en verenigingen, oorlog en gedenken, heden en verleden. Kortom alles wat het waard maakt om in Sittard te wonen en te leven. “De Paek is greutsch op Zitterd”  Dat willen zij u graag laten horen en zien op zaterdag 2 juni.

Kaarten zijn te bestellen bij Judith Doomen via theaterconcert@ziggo.nl

Toonlopen

Datum: 2 & 3 juni

In het eerste weekend van juni 2018 organiseert de Stichting Het Magazijn046 de wandeling ‘ToonLopen’ bij het stadspark en in de wijk Leyenbroek. Tijdens die wandeling ervaren de deelnemers zowel muziek als beeldende kunst. De kleinschalige concerten zullen zeer divers zijn, van singer-songwriter via gipsyklanken, jeugdkoor, fanfare, jazz, blues tot populaire songs uit de muziekgeschiedenis.

Naast de korte concerten die de wandelaars gaan genieten zal er op diverse plaatsen ook beeldende werken geëxposeerd worden, grotendeels in de buitenlucht. De wandeling voert langs:
-       Hoeve Bergerhof, een monumentaal boerderijcomplex, gelegen aan de rand van het huidige Stadspark; een gesloten hoeve met binnenplaats. Gebouwd in de zeventiende eeuw.
-       Ophovenermolen -       Drie hofjes in de Broekstraat
-       Stichting Pergamijn (nog onder voorbehoud)
-       Kootje’s Spektheater (nog onder voorbehoud)

Het Magazijn046 heeft Tanja Webbers gevraagd om als curator samen met een aantal kunstenaars de binnenplaats van de Bergerhof in te richten. Diverse muzikanten en bands verzorgen het programma van zondagmiddag.

Coup Soleil

12 juni | 20:00u | Poppodium Volt | Gratis
Op dinsdag 12 juni plegen hobbykunstenaars, -dichters, -dansers en -muzikanten in Sittard-Geleen een coup. Samen eisen zij Poppodium VOLT op als ruimte waar zij hun kunsten vertonen. In het kader van HIS 2018, 775 jaar stadsrechten voor Sittard en het jaarthema RECHT OP KUNST van De Domijnen zet Poppodium VOLT alle deuren open.

Bezetters’ zijn o.a. Baroesjko (instrumentaal ensemble), Maarten van den Hoogen (tekstdichter), Natascha Pulles (cover-zangeres), Dance Studio On Fire, Nis Willems (fotograaf), Annemarie Gulikers (dichteres), Arjanne Beukers (zangeres), Divine Dance Studio, Wim Kallen (dichter), Jelle Bruggeling (kunstschilderes), Phil Schaeken (dichter), John Hertogh (dichter), Ruud Verhoef (vertolker van het levenslied), Jacques Spruit (accordeonist), Fanfare St. Jan en Villa Basta (presentatie van educatieproject).

Coup Soleil maakt onderdeel uit van de Week van de Amateurkunst Sittard-Geleen

Geheime Tuinen Festival 2018

Datum: zondag 17 juni

In en om het relatief kleine en oeroude centrum van Sittard bevindt zich een groot aantal opvallende groenstructuren. Dat zijn niet alleen plekken als het prachtige rijksmonumentale Stadspark. Nee, dat zijn ook en vooral andere openbaar toegankelijke parken, tuinen en groene plekken die men wel zíet maar al te vaak niet herkent voor wat ze zijn: verloren, vergeten pareltjes. Van dit soort plekken zijn er vele in Sittard . . .

Samen vormen ze een “tableau vivant” van de geschiedenis van de stad. De verbindingen worden gelegd door de verhalen van deze plekken. De werkgroep Geheime Tuinen van de Vereniging Sittards Verleden heeft deze 24 plekken voorzien van een informatiezuil, heeft een fraai geïllustreerd boekje uitgegeven met uitgebreide beschrijvingen en biedt – weer of geen weer – elke eerste zaterdag van de maand GRATIS wandelingen aan, start om half twaalf in de Jardin d’Isabelle.

Op ZONDAG 17 JUNI organiseert de werkgroep voor de ZESDE keer het nu al traditionele “GEHEIME TUINEN FESTIVAL”, van twaalf tot achttien uur en zoals gebruikelijk: GRATIS! Dit jaar is de organisatie in handen van de Tuinbrigade die als vrijwilligers al enige jaren de tuin van Agnetenberg onderhouden. Daarom vinden alle activiteiten plaats in of vanuit deze tuin, die dag te bereiken via de doorgang vanuit de Rosmolenstraat naar Dobbelsteinporte.

Een volledig programma-overzicht is te zijner tijd te vinden op: www.geheimetuinen.nl en in de flyer die verspreid zal worden.
@inpaginahtml@