menu in
Evenementen

Expositie Manufacta III Ceramica in Erfgoedcentrum De Domijnen

22 apr 2019 − 30 jun 2019
De tentoonstelling Manufacta III Ceramica laat het bijzondere vakmanschap zien van keramiek en legt tegelijkertijd een link met bijzondere gedenkborden uit de collectie van De Domijnen. Een tentoonstelling vol verrassende verbindingen.
Expositie manufacta

Manufacta
In de tentoonstellingsreeks Manufacta staan vakwerk en ambacht centraal. Manufacta vond voor het eerst plaats in 2014. Hand- en weefwerken van onder andere Annie Schreurs werden destijds in combinatie met stukken uit de textielcollectie gepresenteerd. In 2016 toonde de expositie Manufacta II vilt- en borduurwerk van Annemie Koenen, Lucien en Rosalie Laudy.

In navolging van deze twee exposities komt De Domijnen nu met het vakwerk van de Keramiek Kring Limburg. 25 kunstenaars werken mee aan deze tentoonstelling, allen met hun eigen invalshoek en visie op keramiek. Enkelen maken, speciaal voor deze expositie, een werk dat geïnspireerd is op één van de gedenkborden uit de collectie van De Domijnen. Daarnaast presenteren ze enkele eerder gemaakte werken die aansluiten bij de thema’s ‘keramiek als ambacht’ of ‘gedenken’.

Keramiek Kring Limburg
In Limburg en de omliggende grensgebieden in België en Duitsland speelt keramiek traditioneel een belangrijke rol. In 2001 heeft een enthousiaste groep Limburgse keramisten de Stichting Keramiek Gids Limburg opgericht (vanaf 2009 bekend als de Keramiek Kring Limburg).

De keramisten laten een grote verscheidenheid in vorm, techniek en stookwijze zien, zowel in toegepast (gebruikskeramiek) als vrij werk. Figuurlijk, abstract, monumentaal, gedetailleerd. Gedraaid, gegoten, gemodelleerd of opgebouwd. Raku, houtstook (anagama), gas- of elektrische oven. Het zijn steeds opnieuw creatieve uitingen van liefde en fascinatie voor het werken met klei.

Deelnemende keramisten
Imants Ancans, Lucie Berben, Donnie van Bree, Ingrid Breuers, Alda Brunenberg, Joop Crompvoets, Lei Hannen, Cindy Heldens-van Aarssen, Niek Hoogland, Dawaa Huizinga-Molom, Piet Kerkhof & Heleen Dekkers, Stan Linssen, Arjen Markenstein, Marlies Pouls, Els Puts-Gouder de Beauregard, Anja van Rijen, Ruth Stark, Peter Taubert, Edith Tergau, Silke Ullrich, Neeltje de Vries, Yanette Wald van Hemelrijck, Lidwien van Wersch, John Willems, Carla Wolfs.

Rijkelijk randprogramma
Erfgoedcentrum De Domijnen heeft bij deze tentoonstelling een rijkelijk randprogramma aansluitend op zon- en feestdagen georganiseerd. Met (familie)rondleidingen op hemelvaart (30 mei), Nationale Opa en Oma-dag (4 juni), tweede Pinksterdag (10 juni) en een afsluitende rondleiding (30 juni). Alle rondleidingen starten om 14:00 uur. Ook staat er tijdens het Suikerfeest (5 juni) een familieworkshop keramiek op het programma en op Vaderdag (16 juni) staan er maar liefst 4 familie workshops 3D-keramiek printen op de planning (vanaf 11:00 tot 14:00 uur). Gelieve je aan te melden, want vol = vol.   

Voor iedereen
Manufacta III Ceramica is leuk voor jong én oud. Een gedeelte van de expositieruimte is omgebouwd tot doe-hoek. Hier kunnen bezoekers aan de slag gaan met klei of kunnen zij een eigen gedenkbord maken. Ook ontzettend leuk voor de kleintjes!

Bijzonder project voor klassen
Educatie De Domijnen biedt een bijzonder project voor klassen (groep 4 t/m 6) genaamd ‘Herinnerdingen’, met o.a. een filosofisch gesprek over herinneren en verschillende waarden van kunst en een workshop waarbij een feestelijke herinnering wordt gemaakt met klei.

Klik hier voor meer informatie over dit project

Het Erfgoedcentrum is dagelijks (behalve op maandag) geopend van 11.00 tot 17.00 uur. De expositie Manufacta III Ceramica is te bezoeken vanaf 22 april t/m 30 juni 2019. Deze expositie bevat een programma met o.a. 12 rondleidingen en workshops. 

Klik hier voor meer informatie

<< Terug naar evenementoverzicht
Delen via:
  • Barockfestival Sittard Na twee goed ontvangen edities vindt van 19 juni t/m 23 juni alweer de derde editie van het Barockfestival plaats. Vijf dagen lang klopt het barocke hart in Sittard!
  • Sjtoere Manne Daag Zaterdag 15 juni, de dag voor Vaderdag, is het tijd om er samen met pap op uit te gaan. In de historische binnenstad van Sittard vindt namelijk van 12.00 tot 17.00 uur Sjtoere Manne Daag plaats!
  • Glanamundo Wereldfestival Het Glanamundo Wereldfestival vindt plaats op zondag 2 juni van 13.00 tot 22.30 uur in het centrum van Geleen en is gratis toegankelijk. Als hoofdact heeft de organisatie dit jaar ‘The Gibson Brothers’ weten te strikken.
  • Hammer Limburg Voor het derde jaar op rij vormt het Tom Dumoulin Bike Park in Sittard-Geleen het decor voor het driedaags wielerfestival Hammer Limburg. Van 7 t/m 9 juni strijden professionele wielerteams tegen elkaar.
Toon overige evenementen >>

Meer nieuws over Vrijetijd

Filter
Terug naar boven