menu in
Agenda

Wèntjerdruim

19 dec 2018 − 06 jan 2018
Tijdens de kortste en donkerste dagen van het jaar wordt de binnenstad van Sittard van 19 december tot en met 6 januari wederom omgetoverd tot een winterse droomwereld.

Tijdens de kortste en donkerste dagen van het jaar wordt de binnenstad van Sittard van 19 december tot en met 6 januari wederom omgetoverd tot een winterse droomwereld.  

Sittard staat bekend om haar prachtige historische binnenstad. Overal vind je unieke winkels waar je langs kunt struinen in een knusse wintersfeer op zoek naar de beste cadeaus voor onder de kerstboom. Op de Markt van Sittard zal alles samenkomen en vind je dit jaar onder andere een echte levende kerststal en een gigantische versierde kerstboom. De gehele historische binnenstad zal dit jaar omgetoverd worden tot een winterse droomwereld.  

Wèntjerdruim tovert Sittard om tot dé plek voor de ultieme kerstbeleving waar elke dag van alles te beleven valt en waar je de mooiste kerstcadeaus kan vinden. De fraai versierde gevels en winterbomen zorgen ervoor dat de hele historische binnenstad en het terrein bij de Ligne volledig in de kerstsferen komt.  

Overal in de binnenstad zijn activiteiten georganiseerd om de shopervaring tijdens de kerstdagen compleet te maken. Zo is er een opening met de intocht van de kerstman, straattheater, een levende kerststal, candle light concerten, het huis van de kerstman, de intocht & viering van de Drie Koningen en zijn de winkels elke zondag geopend (in december). Sittard sprankelt en fonkelt tijdens de winter en middels vele activiteiten voor jong en oud maakt dit dat de historische binnenstad het centrum is voor jouw kerstervaring.

Levende kerststal

Tijdens de gehele periode van Wèntjerdruim is er een levende kerststal te vinden op de Markt, met verschillende dieren met een hoog knuffelgehalte. Deze kerststal beeldt het volledige kerstverhaal uit. Vanaf 19 december staan er herders met dieren op de Markt. Maandag 24 december bereiken ook Maria en Jozef de Kerststal, waar Jezus Christus geboren wordt. Het laatste weekend, 5 en 6 januari 2019, staat in het teken van Drie Koningen. Op zaterdag 5 januari komen de Drie Koningen aan in Sittard en gaan op zoek naar de kerststal om hun geschenken aan te reiken. Op 6 januari bereiken de Drie Koningen de kerststal en is iedereen welkom voor de viering van Drie Koningen op de Markt!  

Openingsmiddag

Woensdag 19 december is de openingsdag van Wèntjerdruim en dit gaan we feestelijk vieren! Om 12:00 uur opent de levende kerststal en om 14:00 start de feestelijke intocht van de kerstman met vele winterse figuren, waarna hij plaatsneemt in het huis van de kerstman. Hier kunnen kinderen de Wèntjerdruim kleurplaat inleveren en kans maken op een mooi kerstcadeau! Ook is de levende kerststal voor het eerst te bewonderen en is er straattheater in de stad te vinden.  

Huis van de Kerstman

Van 19 t/m 23 december is de Kerstman in Sittard. Hij zit lekker warm en knus in zijn tijdelijke huis, het Gruizenkerkje! Kinderen kunnen hier de Kerstman bezoeken, met hem op de foto en even een praatje maken. De kerstman is namelijk heel erg geïnteresseerd in alle mooie kerstverhalen van de kids. De Wèntjerdruim kleurplaat is op verschillende basisscholen in Sittard verspreid, en is te downloaden op de website. Deze kleurplaat kun je bij het huis van de kerstman inleveren en kans maken op een prachtig kerstcadeau! Ook staan er Oud Hollandse spelletjes klaar, waar je lang zoet mee bent, kun je mooie kerstcadeaus knutselen en kerstwensen opschrijven!        

Straattheater

Op 19 december en in de weekenden tijdens Wèntjerdruim (op zaterdag en zondag) is er straattheater in de historische binnenstad van Sittard te vinden, volledig in winterse sferen. Kom de magische winterfiguren ontmoeten tijdens het kerstshoppen in Sittard!  

Winterzone
Een intieme theaterroute tijdens Wèntjerdruim
door Het Laagland & VIA ZUID


De kerst is voorbij. Langzaam maar zeker ben je wel weer een beetje klaar met dat ultieme feestdagen gevoel. Je voelt al dat heerlijke eten nog zitten…en wat nu? Dan is er WinterZone. Klaar om jou en je familie op de valreep van 2018 nog nieuwe prikkels te bezorgen. We schijnen het licht op de  beloftevolle theatermakers van de toekomst en nemen je in winterse sferen mee naar plekken in Sittard, waar je misschien nog nooit geweest bent!

In vier korte maar krachtige voorstellingen nemen frisse theatermakers je op intieme wijze mee in hun blik op de wereld. Onder begeleiding van een jonge gids ga je als een echte flamingo samen met je mede-publieksgenoten op reis door Sittard. Steeds maak je een stop op een bijzondere locatie waar je niet eerder kwam. Daar gaat het gebeuren. Wanneer de deuren dicht gaan, telt alleen nog datgene wat je daar ziet. Het winkelend publiek loopt buiten langs. Ha! Zij hebben niet het geluk hierbij te zijn. Jij wel; jij bent getuige van klein en intiem theater. Dicht op de huid, zoals je het zelden ziet. Soms lichtvoetig, soms heel intens, maar helemaal geschikt voor de hele familie vanaf 9 jaar én voor volwassenen met een jong hart. Je zit in de WinterZone.

De talenten staan te trappelen om je mee te nemen op hun reis. Van een zwart sprookje tot een beeldende vertelling, en van een persoonlijk levensverhaal tot een moderne ode aan Toon Hermans. Afsluiten doe je op ons gezellige plein vol vuurkorven, met een glaasje Glühwein of chocomelk. Geheel in de kerstgedachte is dat vanzelfsprekend in de ticketprijs inbegrepen. WinterZone is ZomerZone Light – in de donkerste dagen van het jaar.  Je bekijkt Sittard – misschien wel je eigen stad – voortaan met een heel ander paar ogen.

Theatermakers
Karlijn Hamer, Celine Daemen, Hendrik Kegels & Sonja van Ojen, Mayke Roels & Helène Binder. Ook Rita Hoofwijk, artist-in-residence van Sittard, toont haar werk tijdens de route.

Speeldata
Donderdag 27 december, 19:00 uur
Vrijdag 28 december, 13:30 & 19:00 uur
Zaterdag 29 december, 13:30 & 19:00 uur
Zondag 30 december, 13:30 & 19:00 uur

Ticketverkoop:
€5,00 voor kinderen van 9 t/m 14 jaar, € 10,00 voor volwassenen
www.dedomijnen.nl

Wèntjerparadies

Na de kerst wordt het Huis van de Kerstman omgebouwd tot het Wèntjerparadies, van 28 t/m 30 december. Hier kunnen kinderen in winterse sfeer gezellig samen spelletjes doen, winteraccessoires knutselen, is er een speciale winterse gast aanwezig en zijn er genoeg lekkernijen aanwezig om je buikje rond te eten.  

Intocht en viering Drie Koningen
Het laatste weekend, 5 en 6 januari 2019, staat in het teken van Drie Koningen. Op zaterdag 5 januari komen de Drie Koningen aan in Sittard en gaan op zoek naar de kerststal om hun geschenken aan te reiken. Op 6 januari bereiken de Drie Koningen de kerststal en is iedereen welkom voor de viering van Drie Koningen op de Markt!<< Terug naar evenementoverzicht
Delen via:
  • Amusetocht Sittard Van 7 december t/m 6 januari kun je genieten van meerdere culinaire pareltjes in de historische binnenstad van Sittard via de 'Amusetocht Sittard'. Nieuw dit jaar is dat bezoekers zelf de culinaire locaties kunnen bepalen en dus ook een eigen route.
  • Wèntjerdruim Tijdens de kortste en donkerste dagen van het jaar wordt de binnenstad van Sittard van 19 december tot en met 6 januari wederom omgetoverd tot een winterse droomwereld.
  • Sint Joep Markt Op 19 maart 2019 kunnen bezoekers weer genieten op de grootste jaarmarkt van Nederland. Sint Joep is al meer dan 200 jaar een geliefde markt. Een plek om speels en nieuwsgierig op zoek te gaan naar allerhande dingen die het leven aangenamer maken.
  • Gelaender Kirmes / Kermis Geleen Het centrum van Geleen wordt dit jaar met 90 attracties wederom omgetoverd tot een groot mobiel pretpark. Met spectaculaire attracties en een randprogramma boordevol muzikaal vermaak en leuke activiteiten.
Toon overige evenementen >>

Meer nieuws over Vrijetijd

Filter
  • Amusetocht Sittard Van 7 december t/m 6 januari kun je genieten van meerdere culinaire pareltjes in de historische binnenstad van Sittard via de 'Amusetocht Sittard'. Nieuw dit jaar is dat bezoekers zelf de culinaire locaties kunnen bepalen en dus ook een eigen route.
  • Outlet Shopping Day Sittard Shopliefhebbers opgelet, het is tijd om je slag te slaan in de binnenstad van Sittard. De slingerende straten vullen zich met tientallen kraampjes en honderden afgeprijsde artikelen.
Terug naar boven