menu in
Agenda

Expositie Manufacta III Ceramica in Erfgoedcentrum De Domijnen

22 apr 2019 − 30 jun 2019
De tentoonstelling Manufacta III Ceramica laat het bijzondere vakmanschap zien van keramiek en legt tegelijkertijd een link met bijzondere gedenkborden uit de collectie van De Domijnen. Een tentoonstelling vol verrassende verbindingen.
Expositie manufacta

Manufacta
In de tentoonstellingsreeks Manufacta staan vakwerk en ambacht centraal. Manufacta vond voor het eerst plaats in 2014. Hand- en weefwerken van onder andere Annie Schreurs werden destijds in combinatie met stukken uit de textielcollectie gepresenteerd. In 2016 toonde de expositie Manufacta II vilt- en borduurwerk van Annemie Koenen, Lucien en Rosalie Laudy.

In navolging van deze twee exposities komt De Domijnen nu met het vakwerk van de Keramiek Kring Limburg. 25 kunstenaars werken mee aan deze tentoonstelling, allen met hun eigen invalshoek en visie op keramiek. Enkelen maken, speciaal voor deze expositie, een werk dat geïnspireerd is op één van de gedenkborden uit de collectie van De Domijnen. Daarnaast presenteren ze enkele eerder gemaakte werken die aansluiten bij de thema’s ‘keramiek als ambacht’ of ‘gedenken’.

Keramiek Kring Limburg
In Limburg en de omliggende grensgebieden in België en Duitsland speelt keramiek traditioneel een belangrijke rol. In 2001 heeft een enthousiaste groep Limburgse keramisten de Stichting Keramiek Gids Limburg opgericht (vanaf 2009 bekend als de Keramiek Kring Limburg).

De keramisten laten een grote verscheidenheid in vorm, techniek en stookwijze zien, zowel in toegepast (gebruikskeramiek) als vrij werk. Figuurlijk, abstract, monumentaal, gedetailleerd. Gedraaid, gegoten, gemodelleerd of opgebouwd. Raku, houtstook (anagama), gas- of elektrische oven. Het zijn steeds opnieuw creatieve uitingen van liefde en fascinatie voor het werken met klei.

Deelnemende keramisten
Imants Ancans, Lucie Berben, Donnie van Bree, Ingrid Breuers, Alda Brunenberg, Joop Crompvoets, Lei Hannen, Cindy Heldens-van Aarssen, Niek Hoogland, Dawaa Huizinga-Molom, Piet Kerkhof & Heleen Dekkers, Stan Linssen, Arjen Markenstein, Marlies Pouls, Els Puts-Gouder de Beauregard, Anja van Rijen, Ruth Stark, Peter Taubert, Edith Tergau, Silke Ullrich, Neeltje de Vries, Yanette Wald van Hemelrijck, Lidwien van Wersch, John Willems, Carla Wolfs.

Rijkelijk randprogramma
Erfgoedcentrum De Domijnen heeft bij deze tentoonstelling een rijkelijk randprogramma aansluitend op zon- en feestdagen georganiseerd. Met (familie)rondleidingen op hemelvaart (30 mei), Nationale Opa en Oma-dag (4 juni), tweede Pinksterdag (10 juni) en een afsluitende rondleiding (30 juni). Alle rondleidingen starten om 14:00 uur. Ook staat er tijdens het Suikerfeest (5 juni) een familieworkshop keramiek op het programma en op Vaderdag (16 juni) staan er maar liefst 4 familie workshops 3D-keramiek printen op de planning (vanaf 11:00 tot 14:00 uur). Gelieve je aan te melden, want vol = vol.   

Voor iedereen
Manufacta III Ceramica is leuk voor jong én oud. Een gedeelte van de expositieruimte is omgebouwd tot doe-hoek. Hier kunnen bezoekers aan de slag gaan met klei of kunnen zij een eigen gedenkbord maken. Ook ontzettend leuk voor de kleintjes!

Bijzonder project voor klassen
Educatie De Domijnen biedt een bijzonder project voor klassen (groep 4 t/m 6) genaamd ‘Herinnerdingen’, met o.a. een filosofisch gesprek over herinneren en verschillende waarden van kunst en een workshop waarbij een feestelijke herinnering wordt gemaakt met klei.

Klik hier voor meer informatie over dit project

Het Erfgoedcentrum is dagelijks (behalve op maandag) geopend van 11.00 tot 17.00 uur. De expositie Manufacta III Ceramica is te bezoeken vanaf 22 april t/m 30 juni 2019. Deze expositie bevat een programma met o.a. 12 rondleidingen en workshops. 

Klik hier voor meer informatie

<< Terug naar evenementoverzicht
Delen via:
  • NK Mountainbike XCO 2019 In het weekend van 20 & 21 juli organiseert Stichting WATERSLEY TOPSPORTS (powered by Stichting Offroad Cycling) het Nederlands Kampioenschap Mountainbiken op Watersley Sports & Talentpark.
  • Zomeravond Buitencinema De Domijnen en Landgoed Kasteel Limbricht organiseren: lekker lang loom zomeren in de Buitencinema. Na het succes van vorig jaar kan een tweede editie natuurlijk niet uitblijven. Dit jaar staan er maar liefst 6 mooie avonden op het programma.
  • Sint Rosa Festival In het laatste weekend van augustus is het weer traditioneel tijd voor het Sint Rosa Festival. Een driedaagse festival met een bijzondere sfeer in de eeuwenoude binnenstad van Sittard.
  • Oldtimer Parade in Geleen Op zondag 28 juli transformeert de Markt in Geleen van 11.00 tot 17.00 uur in een waar automuseum. Op deze dag vindt namelijk de 23e editie van de Geleense Oldtimer Parade plaats, georganiseerd door de Stichting Oldtimer Vrienden Limburg (STOVL).
Toon overige evenementen >>

Meer nieuws over Vrijetijd

Filter
Terug naar boven