menu in
Nieuwsoverzicht
31 jan 2018

De kracht van verscheidenheid

De metamorfose van de Stationsstraat en de Steenweg-West in Sittard krijgt steeds meer vorm. In deze entree naar het Sittardse centrum worden leegstaande winkels vervangen door woningen, onderwijs en zorg.

Er zijn ambachtelijke ondernemers aan het werk. En het straatbeeld knapt zienderogen op, onder andere door de pas ingestelde gevelzone. Verscheidenheid is het sleutelwoord voor deze twee straten die lange tijd te lijden hadden onder leegstand.

De omvorming van beide straten is onderdeel van de centrumaanpak Sittard. Daaronder hoort het compact maken van het kernwinkelgebied en de aanpak van de leegstand in het Sittardse centrum. Negen voormalige winkelpanden hebben inmiddels een woonbestemming gekregen. Drie daarvan zijn verbouwd en al bewoond. Andere panden zijn in voorbereiding. De voormalige meubelstoffeerderij Mol-Geurts bijvoorbeeld, met een winkeloppervlakte van liefst 1.700 vierkante meter. In dit pand komen twintig woonunits met binnenplaats en enkele parkeervoorzieningen. Wonen dichtbij het centrum en het station is zeer in trek.

Toekomst
Ondernemers, bewoners, vastgoedeigenaren en de gemeente vonden elkaar in de richting die ze anderhalf jaar geleden samen bedachten én in gang zetten. Sleutelwoord in deze koers is ‘verscheidenheid’: de functies wonen, werken, leren, ontmoeten met elkaar vermengen. Straten met alleen maar winkels passen niet meer in dit gebied, was één van de conclusies.

Meer beweging
Inmiddels is er veel gebeurd. Vastgoedondernemers en particuliere eigenaren knappen panden op om er wonen, maar ook andere functies mogelijk te maken. Dit deden ze met ondersteuning van een gemeentelijke stimuleringsregeling. Elke dag zie je studenten van Zuyd Hogeschool op weg naar de collegebanken in Ligne. In twee panden aan de Steenweg leren studenten van Zuyd Hogeschool in het zogeheten Entrepreneurship Zuyd Lab hoe ze na hun studie ondernemer kunnen worden. Ze maken er opdrachten voor ondernemers, ook uit het centrum. In een van deze panden schuiven inmiddels ook wekelijks leerlingen van Leeuwenborgh aan om het geleerde in de praktijk toe te passen.

Het gebied is verder in trek bij ambachtelijke ondernemers. Zo kozen een barbier, glasdesigner, fotograaf ervoor hun vak in deze straten uit te oefenen. Jongereninitiatief Jimmy’s deelt er zijn netwerk en kennis. En Balanz Facilitair geeft mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans. Kortom, het gebied is volop in beweging.

Sfeervol straatbeeld
Bij deze nieuwe invulling van de panden, hoort een levendiger straatbeeld. Zo is fietsen toegestaan tijdens laad- en lostijden. En bij wijze van proef laat de gemeente bij negentien  panden toe dat de gevels komend jaar wordt ingericht en gebruikt. Daar mogen pandeigenaren en bewoners een stukje straat bij de voorgevel gebruiken om er bijvoorbeeld een zitbankje, fiets of plantenbakken te plaatsen. Om de eenheid in het straatbeeld te houden en de gevelzones te markeren, heeft de gemeente in overleg metalen hekjes laten plaatsen. In deze hekjes zijn bekende Sittardse symbolen aangebracht, ontworpen door een plaatselijke kunstenaar. Na een jaar wordt het gebruik van de gevelzone geëvalueerd.

<< Terug naar nieuwsoverzicht
Delen via:

Nieuwsoverzicht Winkelen

Toon overige nieuwsberichten >>

Meer nieuws over Winkelen

Filter
 
Terug naar boven