menu in
6 afwisselende fietsroutes

Ontdek Sittard-Geleen op de fiets!

Wie denkt aan fietsen in Zuid-Limburg, denkt vaak aan het beklimmen van de vele heuvels die de regio rijk is. Sittard-Geleen heeft voor recreatieve fietsers echter veel meer te bieden dan alleen heuvels. Ontdek de uitgestrekte Maasvlaktes, afgewisseld door charmante Limburgse kerkdorpjes met historische bezienswaardigheden. Of steek de Maas over naar Belgisch Limburg met het voetveer in Grevenbicht. Wij hebben een aantal afwisselende fietsroutes voor je op een rij gezet!

Historisch Sittard-Geleen

De historie van Sittard is nog voelbaar tot diep in de kern. In het centrum vertellen de schitterende kerken, de middeleeuwse stadswallen en de stoere muren van fort Sanderbout het verhaal van de stad. Deze fietsroute toont je ook de aantrekkelijke omgeving, zoals de prachtige natuur op de Duitse grens en het dorpje Limbricht met zijn statige kasteel. Aan de gezellige markt van Sittard liggen talloze gezellige restaurantjes om iets lekkers te eten. Deze interessante fietsroute begin je bij de Sportzone in Sittard en is goed te volgen via de aaneengeschakelde fietsknooppunten.

31,3 km | Download de route
Fietsroute Historische Binnenstad

Fietsen door RivierPark Maasvallei

De Maas vormt zo’n 40 kilometer lang de grens tussen Nederlands en Belgisch Limburg. Aan beide kanten van deze Grensmaas valt voor fietsers veel te beleven. Je treft er prachtig natuurschoon aan en historische kerkdorpjes. Het gebied langs de Grensmaas is omgedoopt tot RivierPark Maasvallei. Beide Limburgen hopen hiermee de natuur via een grensoverschrijdende samenwerking beter te kunnen beschermen. En terecht! Het landschap bestaat hier uit een prachtige aaneenschakeling van agrarische velden, rivierarmen, oeverwallen, stroomgeulen, grindplassen en uiterwaarden. Vanaf het zadel geniet je optimaal van de rust, de prachtige vergezichten over de Maas en Limburgse kerkdorpjes.

40,5 km | Download de route
48,32 km | Download de route
Fietsroute RivierPark Maasvallei

Moutainbike route Windraak

Niet alleen fietsers, ook Mountainbikers kunnen hun hart ophalen in Sittard-Geleen! De MTB-route Windraak laat je door middel van stevige hellingen en leuke, technische singletracks het prachtige natuurgebied rond de Geleenbeek zien. In deze groene omgeving groeien eiken en beuken dicht opeengepakt tegen de hellingen aan en wemelt het van bijzondere planten op de oever van de beek. Bovenop de plateaus liggen bovendien vriendelijke dorpjes zoals Windraak, Puth en Sweikhuizen, waar je een prettige tussenstop kunt maken bij een leuk cafeetje. Ook kasteel Terborgh en de Biesenhof zijn uitstekende pauzeplaatsen op deze mountainbikeroute vanuit Windraak.

37,4 km | Download de route
Fietsroute Windraak

Drielandenroute Sittard-Geleen

Pak op een mooie dag de fiets, parkeer de auto bij de Sportzone in Sittard en vertrek voor een prachtige fietsroute door een bijzonder gebied door drie landen! Op deze grensoverschrijdende route begeef je je op de beroemde fietspontjes over de Maas. Let op: deze zijn tijdens de winterperiode niet in vaart. Onderweg zie je de prachtige natuur van het Limbrichterbos, ervaar je de gezelligheid van de Sittardse Markt en krijg je ook zelf de kans om op één van de knusse terrasjes te genieten van een welverdiend kopje koffie.

49,5 km | Download de route
Fietsroute Drielandenroute

Mijnroutes door Sittard-Geleen

Limburgers zijn trots op hun rijke mijnverleden. Overal in de streek zijn de sporen van deze bloeitijd nog terug te zien. Tijdens het Jaar van de Mijnen (2015) werd het dan ook hoog tijd om deze interessante herinneringen aan elkaar te rijgen tot fietsroutes die je dichter bij deze kenmerkende geschiedenis brengen. Visit Zuid-Limburg biedt twee fietsroutes aan die de meest waardevolle mijnherinneringen uit de omgeving van Sittard-Geleen laten zien. De route ‘langs mijn en water’ (21,4 km) brengt je naar Geleen, Stein en Urmond. De route ‘de Maurits en haar kleinkinderen’ (46,9 km) leidt langs het oude bastion Fort Sanderbout, de zeven voetvallen op de feeërieke Kollenberg in Sittard en de Pinkpop Expo. Beide routes starten op de gezellige Markt van Geleen. 

21,4 km | Download de route 
46,9 km | Download de route 
Fietsroute mijnroutes

Grensoverschrijdende natuurgebieden

De omgeving van Sittard bestaat zowel uit kleinschalige groene natuurgebieden als uit sfeervolle dorpjes en steden. De perfecte combinatie van natuur en cultuur voor fietsliefhebbers die liever niet kiezen tussen deze twee werelden. Deze route brengt je onder andere langs Limbricht, Einighausen, Munstergeleen en Geleen. Onderweg kom je veel bezienswaardigheden, waaronder Kasteel Grasbroek in Guttecoven. De Biesenhof in Geleen vormt een uitstekende pauzeplaats tijdens deze fietstocht. 

64,97 km | Download de route 
Fietsroute grensoverschrijdend
@inpaginahtml@