menu in
Evenementen

Aftrap 'Maand van de Geschiedenis' in Erfgoedcentrum De Domijnen

29 sep 2019
De Limburgse aftrap van de Maand van de Geschiedenis vindt dit jaar plaats in Erfgoedcentrum De Domijnen te Sittard. Na de officiële opening is er een afwisselend middagprogramma voor het hele gezin met verschillende activiteiten rondom WO II.
75 jaar bevrijding

Activiteiten
Met films en foto’s uit die tijd, de voorstelling ‘Het kreeg nog een staartje’ door Jong Laagland, exposities, rondleiding en mode uit de oorlog, of doe mee aan een oorlogsstadswandeling, een creatief herdenkingsbord maken en meer. Door mee te doen, luisteren en vertellen houden we de geschiedenis van Wereldoorlog II levend en beseffen we hoe belangrijk vrijheid is.

Zelf een bijdrage leveren?
Om de geschiedenis vast te leggen is De Domijnen op zoek naar medewerking van bewoners uit de regio. Er wordt gezocht naar films, foto's en documenten of kleine objecten uit WO II. Je kunt deze dag je materiaal voorleggen aan historisch deskundig medewerkers. Na een scan wordt de opname geplaatst in collectie oorlogsbronnen en website Bevrijdingsalbum Limburg. 

De organisatie is ook op zoek naar mensen die een verhaal uit de oorlog willen vertellen. Heb je zelf de oorlog meegemaakt of ken je een verhaal van iemand die de oorlog heeft meegemaakt, kom het dan vertellen. Zo blijft ons verleden ook voor nieuwe generaties bewaard. De verhalen worden geborgd bij de verhalenbank van het Erfgoedcentrum De Domijnen en een provinciale databank. Mail els.custers@dedomijnen.nl om je aan te melden.

Versierde Kinderfiets
Weet je hoe kinderen 75 jaar geleden de bevrijding vierden? Ze versierden hun fietsen en hielden een optocht. Omdat de Maand van de Geschiedenis in het teken van 75 jaar bevrijding staat, herhalen we deze bijzondere manier van feestvieren. Doe je mee? Kom dan op zondagmiddag 29 september tussen 12.30 tot 12.45 uur met je versierde fiets naar het Ligneplein. Een speciale jury zoekt de mooiste fiets uit. Daarna fietsen alle kinderen samen in optocht naar Erfgoedcentrum De Domijnen: hiermee is de Maand van de Geschiedenis officieel geopend. Daar maken we ook de winnaar met de mooist versierde fiets bekend: die krijgt natuurlijk een leuke prijs.

Tijdens de maand oktober zijn er ook nog andere activiteiten in het kader van de Maand van de Geschiedenis. Klik hier voor meer informatie en een overzicht.

Aftrap Maand van de Geschiedenis 2019
Zij/Wij rond 75 jaar bevrijding
Zondag 29 september
12.30 - 17.00 uur
Erfgoedcentrum De Domijnen

<< Terug naar evenementoverzicht
Delen via:
  • DVERS 2019 Zaterdag 28 september staat de binnenstad van Sittard in het teken van DVERS 2019. Het evenement bestaat achtereenvolgens uit een conferentie, netwerkdiner en showcasefestival. Ben je gek op muziek? Dan ben je gek op DVERS.
  • Overzicht bevrijdingsactiviteiten Sittard-Geleen Limburg viert in 2019 en 2020 75 jaar bevrijding in Nederland. Er wordt een passende invulling gegeven aan dit kroonjaar. Een invulling die past bij de traditie van eren en gedenken, maar die tevens oog heeft voor de toekomst.
  • Reünie in de Reünie Wijkplatform Krawinkel heeft vrijdag 27, zaterdag 28 en zondag 29 september een feestweekend met diverse activiteiten georganiseerd in café - zaal De Reünie in Geleen. Aanleiding voor de festiviteiten vormt het 100-jarig bestaan van De Reünie.
  • Tijd voor MAX op toer in Sittard Het televisieprogramma Tijd voor MAX op toer wordt van maandag 23 tot en met vrijdag 27 september uitgezonden vanaf de Markt in Sittard.
Toon overige evenementen >>

Meer nieuws over Vrijetijd

Filter
Terug naar boven