menu in
Evenementen

Expositie UniVorm | Jonge ontwerpers en de eigen collectie

12 sep 2020 − 03 jan 2021
In Erfgoedcentrum De Domijnen in Sittard is van 12 september t/m 3 januari de nieuwe expositie 'UniVorm | Jonge ontwerpers en de eigen collectie' te zien.
expositie UniVorm september 2020

Deze expositie toont Amerikaanse militaire uniformen uit de Tweede Wereldoorlog naast folkloristische kostuums uit Broeksittard, het pak van een sluiswachter uit Grevenbicht en de cape van een postbode uit Geleen, priesterkleding uit Einighausen en mijnwerkerskleding uit Geleen.

De tentoongestelde uniformen komen uit eigen collectie aangevuld met bruiklenen van de Heemkundevereniging Geleen, Schutterij St. Lambertus Broeksittard en de parochie O.L.V. Tenhemelopneming Einighausen.

Door het oog van de ontwerpers
Vier jonge ontwerpers van de opleiding Design van de Kunstacademie in Maastricht voegen een extra dimensie aan het verhaal van de uniformen toe. Zij hebben vooral naar vorm en symboliek gekeken. Vandaar de woordspeling UniVorm. Nadia Kitzen, Elza Lencberga, Evelien Klerkx en Wies Vilé hebben elk een nieuw werk gemaakt geïnspireerd door een van onze uniformen of door een detail hiervan.

Nadia liet zich inspireren door de bursa. Zij is vooral aan de slag gegaan met de verschillende materialen en de vorm en symmetrie van de bursa. Elza koos voor de dalmatiek, een zwaar met gouddraad geborduurd tuniek gebruikt in de katholieke eredienst. Zij wilde juist een licht en transparant stuk maken. Wies onderzocht het woord uniform en kwam uit bij de begrippen gelijkheid en individualiteit en heeft gekozen voor een monotype techniek. Ook Evelien heeft gekozen voor de baton. De baton geeft niet alleen de militaire loopbaan weer, maar staat ook voor trots, eigenheid en het individu.

Deze expositie neemt je mee naar de wereld van rijk versierd textiel.

Meer informatie 

<< Terug naar evenementoverzicht
Delen via:
Toon overige evenementen >>

Meer nieuws over Vrijetijd

Filter
  • Culturele rondleidingen op Landgoed Kasteel Limbricht Kasteel Limbricht organiseert op verschillende momenten in het jaar rondleidingen door het prachtige oude kasteel en bijbehorend landgoed. Een absolute aanrader voor iedereen die interesse heeft in cultureel erfgoed en historie.
Terug naar boven