menu in
Evenementen

Rivivere maakt van upcycling kunst

05 jun 2021 − 05 sep 2021
De museumdepots liggen vol met objecten die in het verleden zijn verzameld die volgens de huidige maatstaven niet meer passen of gewoon nooit geaccepteerd zouden zijn. In de tentoonstelling Rivivere worden net die items uitgelicht.

Lokale kunstenaar Theresie Tholen en dichter Simon van der Geest hebben ze zich laten inspireren door elkaar en door de afgeschreven spullen en ze  hebben hier nieuw leven in weten te blazen.

Conservator Kitty Jansen-Rompen van Erfgoedcentrum De Domijnen werd getroffen door het werk van beeldend kunstenaar Theresie Tholen en door de manier waarop zij oude voorwerpen nieuw leven weet in te blazen. Zij nodigde haar uit om een expositie te verzorgen en vroeg of zij daarbij gebruik wilde maken van afgekeurde spullen uit de depots. 

Tholen werd enthousiast van het idee en begon met het  combineren en construeren. 
 ‘Ik selecteer intuïtief, op symboliek of op kleur bijvoorbeeld. Het hoeft niet blinkend of mooi te zijn. Imperfectie heeft vaak een grotere schoonheid dan iets wat er ideaal uitziet. Die imperfectie, die wordt te weinig getoond.’

Schrijver/dichter Simon van der Geest werd gevraagd gedichten te schrijven bij deze objecten. ‘Meteen trof me de humor, de vervreemding en de vertelkracht toen ik haar objecten zag. Ik zag collages van dingen die een geschiedenis meedragen, eigen verhalen die sierlijk samengevoegd een knipoog geven of een eigenzinnig, nieuw verhaal vertellen. De voorwerpen waren ooit stoffig en vergeten, weggestopt in dozen of zelf onder de grond. Maar in Theresies objecten worden ze herboren.’ 

De tentoonstelling is tot en met 5 september 2021 te zien in het Erfgoedcentrum van museum De Domijnen.
Tickets kosten €6,50 per persoon, maar je kan een combiticket kopen voor andere delen van het museum voor €10,00.

Wil je zelf ook kunst maken of gedichten schrijven? Volg dan de kunsttutorial van Theresie of schrijf gedichtjes met hulp van Simon.

<< Terug naar evenementoverzicht
Delen via:
  • Rivivere maakt van upcycling kunst De museumdepots liggen vol met objecten die in het verleden zijn verzameld die volgens de huidige maatstaven niet meer passen of gewoon nooit geaccepteerd zouden zijn. In de tentoonstelling Rivivere worden net die items uitgelicht.
  • Groove Garden 2021 houdt de moed erin Festival Groove Garden gaat vooralsnog door op 11 en 12 september. Ondanks de verstrengde coronamaatregelen houdt de organisatie de moed erin, en hopen ze dat de coronacijfers in september laag genoeg zijn.
  • Karin Bloemen en Guido Weijers treden op bij Kasteel Limbricht Op 28 juli en 4 augustus gaan we lachen bij Kasteel Limbricht. Karin Bloemen en Guido Weijers komen op die dagen naar het kasteel voor de tweede editie van Buitencabaret.
  • Geleens Dancefestival Pillar Festival strikt Partysquad The party is on! Dancefestival Pillar Festival heeft rapper Partysquad geboekt. Partysquad is bekend van hits als Rampeneren en Helemaal naar de klote. Het festival gaat door op 27 augustus in Sportpark Lindenheuvel. De eerste tickets zijn al weg.
Toon overige evenementen >>

Meer nieuws over Vrijetijd

Filter
  • Rivivere maakt van upcycling kunst De museumdepots liggen vol met objecten die in het verleden zijn verzameld die volgens de huidige maatstaven niet meer passen of gewoon nooit geaccepteerd zouden zijn. In de tentoonstelling Rivivere worden net die items uitgelicht.
Terug naar boven