2 mei 2021

NSpeakers: tweede leven voor treinafval

Afgedankte spullen niet weggooien, maar een tweede of derde leven geven. Ceriel Lucker uit Sittard-Geleen voegt de daad bij het woord.

 Eerst ontwikkelde hij een horloge uit gebruikt plastic. Nu maakt hij luidsprekers met materiaal uit gesloopte NS-treinen.

Het idee borrelde een jaar of twee geleden op tijdens een van de vele treinreizen die Ceriel als student aflegde tussen Geleen en Delft. “Wat gebeurt er eigenlijk met de luidsprekers als een trein gesloopt wordt, vroeg ik me af. Ik heb contact opgenomen met de NS en wat bleek? Zij waren net begonnen met een programma om spullen uit gesloopte of gerenoveerde treinen te recyclen.”

 Helemaal toevallig was de gedachte niet, erkent de 26-jarige inmiddels afgestudeerde industrieel ontwerper. “Ik heb er altijd plezier in gehad oude radio’s uit elkaar te halen en te repareren. Je weet wel, die grote kasten waar nog van die lampen in zaten. Het viel mij toen al op dat de luidsprekers in die toestellen onverwoestbaar zijn. Dat zou voor de honderden speakers in een trein ook moeten gelden, dacht ik. Wat gebeurt daarmee als een trein na pakweg 40 jaar naar de sloop gaat?’

Vloerplaten

NS stuurde een partijtje luidsprekers op en in de kelder van zijn ouderlijk huis bouwde Ceriel de eerste prototypes. Sinds begin dit jaar zijn ze te bestellen: compacte bluetoothspeakers en staande exemplaren voor bij een traditionele versterker. De behuizingen zijn gemaakt van voormalige multiplex vloerplaten uit de treinen, de plaat aan de achterkant is gezaagd uit de bekende gele dienstregelingsborden op de stations.

Prikkelen

De NSpeakers zoals ze officieel heten, worden volledig met de hand door Ceriel zelf gemaakt in de tot werkplaats verbouwde kelder. Bijzondere en unieke exemplaren dus, maar de prijzen zijn met 200 tot 300 euro bescheiden. “Nee, ik doe dit niet om geld te verdienen. Meer dan vijftig stuks per jaar zal ik nooit kunnen maken. Zeker niet als ik binnenkort, na mijn master Industriële Ecologie, een baan vind. Het gaat mij er vooral om te laten zien dat je echt iets kunt met afvalmateriaal. We gooien te veel weg. Afval vervuilt onze wereld en materialen en grondstoffen raken op. We moeten simpelweg zuiniger zijn met spullen, veel meer hergebruiken. Ik hoop met deze speakers zowel consumenten als bedrijven te prikkelen, op ideeën te brengen. NS gebruikt de speakers zelf ook, op beurzen en in publicaties. Dat helpt.”

Campus

De NSpeaker is niet het eerste project van Ceriel Lucker. In 2016 ontwierp hij een horloge uit plastic afval en richtte daarmee Circular Clockworks op. De kans is groot dat er vanuit de Geleense kelder meer innovaties volgen. “Wie weet en misschien wel in samenwerking met de Brightlands Chemelot Campus even verderop.”

Meer weten? Bekijk de video van Ceriel Lucker hier.

<< Terug naar nieuwsoverzicht

Meer nieuws over Sittard Geleen