menu in
Nieuwsoverzicht
31 jan 2018

2018: Sittard 775 jaar stad

2018 is een bijzonder jaar voor de gemeente. Het is namelijk 775 jaar geleden dat Sittard stadrechten kreeg. Alle grote gemeentelijke evenementen staan dit jaar in het teken van Sittard 775 stad.

Het comité Historische Impuls Sittard (HIS2018) coördineert alle activiteiten.  

Een jaar feest
Frank Keysers, voorzitter van het comité: “Als Vereniging Sittards Verleden zijn we er al anderhalf jaar druk mee. We wisten tientallen verenigingen en organisaties enthousiast te krijgen om het hele jaar door de meest uiteenlopende activiteiten in de stad te organiseren. De teller staat momenteel op veertig activiteiten. De gemeente steunt ons initiatief en samen hebben we ervoor gezorgd dat alle belangrijke evenementen in de stad onder de vlag van 'Sittard 775 jaar' plaatsvinden. De coördinatie is in handen van HIS2018”

Digitale geschiedenisbeschrijving
Naast de feestelijke activiteiten komt er volgens plan een online digitale geschiedenisbeschrijving van Sittard, Geleen en Born. Frank: “Daarmee kunnen mensen op een interactieve manier door de geschiedenis van Sittard en haar stadsdelen ’reizen’, compleet met geluids- en filmfragmenten. Basis hiervan is het boek ‘Stadt Sittard’ uit 1993, dat wordt geactualiseerd en aangevuld met een hoofdstuk over Sittard in de 19e en 20e eeuw. Heel wat nieuwe technologieën hebben in deze twee eeuwen gezorgd voor een enorme economische groei van de stad. Maar ook alle archeologische vondsten krijgen een plek, zoals die bij Fort Sanderbout en de herinrichting van de Schootsvelden. Een boek zou nu al achterhaald zijn!”

Samen met anderen
De Vereniging Sittards Verleden werkt samen met de Federatie Historie Sittard-Geleen-Born, heemkundeverenigingen en geschiedkundigen uit de gemeente aan het digitaliseren van deze schat aan informatie. Naar verwachting is de eerste versie van de digitale geschiedenisbeschrijving van Sittard eind 2018 online te raadplegen. Daarna volgt Geleen en Born.

Enthousiasmeren
Frank: “In 1243 kreeg Sittard stadsrechten. Een historisch feit dat de basis vormt voor de verdere toekomst van onze stad. Hoe we er als stad nu voor staan, is het verleden voor nodig geweest. We hopen in dit jubileumjaar iedereen in onze gemeente te enthousiasmeren voor de geschiedenis van onze stad.

Het programma van alle activiteiten staat op de activiteitenkalender van www.verenigingsittardsverleden.nl  

<< Terug naar nieuwsoverzicht
Delen via:

Nieuwsoverzicht Vrijetijd

Toon overige nieuwsberichten >>

Meer nieuws over Vrijetijd

Filter
 
Terug naar boven