23 okt 2018

100 nieuwe banen door kenniscentrum Chemelot

Verschillende partijen op de Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen slaan de handen ineen en starten "Brightlands Sustainable Technology Center" (BSTC). De start van het kenniscentrum brengt 100 nieuwe banen met zich mee.

BSTC gaat onderzoek doen naar het verduurzamen van productieprocessen. Sitech Services, TNO, Universiteit Maastricht en Brightlands Chemelot Campus Sittard-Geleen zijn de initiatiefnemers van het kenniscentrum.

Impuls

Met het centrum willen de partijen een impuls geven aan de ontwikkeling en toepassing van nieuwe milieuvriendelijke technologieën waarmee de Europese procesindustrie duurzamer en veiliger kan worden. Zo moeten processen ontwikkeld worden om de CO2-uitstoot en het gebruik van fossiele grondstoffen in de chemische sector terug te dringen. Uiteindelijk is het doel om de sector energieneutraal te maken. De chemische sector is nu een van de grootste vervuilers.

Duurzame chemiesector

Volgens directeur Robert Claasen van Chemelot kan het centrum een belangrijke rol spelen om de klimaatdoelstellingen te halen. "Technologieontwikkeling is cruciaal voor een duurzame chemiesector", stelt Claasen. "Met het BSTC kunnen we op Chemelot verdere invulling geven aan ons plan om Chemelot in 2050 klimaatneutraal te maken."

Onderzoeksresultaten

Bestuursvoorzitter Martin Paul van Universiteit Maastricht denkt dat de onderzoeken in het nieuwe centrum ook bruikbaar zullen zijn buiten de industrie. "Deze samenwerking levert niet alleen nieuwe onderzoeksresultaten op, deze resultaten kunnen direct worden ingezet voor de maatschappij."

<< Terug naar nieuwsoverzicht

Meer nieuws over Sittard Geleen