27 mrt 2021

App voor een schone, duurzame stad

We moeten duurzamer leven, stoppen met het gebruik van olie en gas. Mooi gezegd, maar hoe?

In het kader van een landelijke wedstrijd bedachten Studenten van Zuyd Hogeschool en young professionals van CHILL en ZOwonen ideeën om ook burgers te stimuleren om zuiniger en duurzamer te leven.  Eén van de teams won de publieksprijs met de app ‘Circular City’, een soort ‘Pokemon to go’.

Troep opruimen, zuinig omgaan met energie, spullen niet zomaar weggooien, met de fiets naar school of het werk gaan. Daarover gaat de app Circular City, die dit jaar ontwikkeld moet worden.  “We kunnen allemaal ons steentje bijdragen aan een schonere wereld, dat is de gedachte”, zegt Jitske Lagarde, één van de bedenkers.

Het beginscherm van de app Circular City is een smerige stad. Het stinkt in de straten, overal ligt troep op de grond. Er is geen groen te bekennen en alle dieren zijn vertrokken. Spelers van de app kunnen de stad weer schoon en leefbaar maken door allerlei opdrachten te vervullen en oplossingen te bedenken. Er zijn punten te verdienen, net zoals in het nog altijd populaire Pokemon to go.

Hackaton
Jitske werkt bij CHILL en bedacht samen met vier leerlingen van Zuyd Hogeschool het plan voor de app. Ze wonnen er de publieksprijs mee tijdens het nationale congres Circulaire Economie. “Onderdeel van het congres was een hackaton, een wedstrijd waarin studenten worden uitgedaagd om ideeën te bedenken”, legt Daniëlle Twardy Duisters, onderzoeker aan Zuyd Hogeschool, uit. “We kregen in december een uitnodiging, vervolgens hebben we contact gezocht met de CHILL Labs op de Brightlands Chemelot Campus. Samen hebben we studenten gevraagd ideeën te bedenken en mee te doen. Binnen de kortste keren hadden we meer dan 25 aanmeldingen waarmee we vijf teams hebben gevormd.”

CHILL
“We werken hier voortdurend samen met onderzoekers, docenten, ervaren professionals en studenten aan innovaties”, zegt Marous Kuijer van CHILL. “Met de focus op nieuwe, duurzame materialen die worden gemaakt uit onder andere afvalplastic. Daarom zijn ook medewerkers van ZOwonen aangehaakt, omdat deze woningcorporatie al lang werkt aan circulariteit. Zeg maar het hergebruik van materialen als er bijvoorbeeld een huis of flat gesloopt wordt.”

Pokemon
De groepjes gingen digitaal aan de slag en presenteerden op 4 februari hun ideeën voor een Limburgse jury. Circular City werd daarna afgevaardigd naar de landelijke finale en won de publieksprijs. Jitske: “We zijn zeker van plan de app te bouwen. Dat kan bij Zuyd, maar er hebben zich ook al commerciële partijen gemeld. Wie weet wordt het wel een hit.”   De vier andere ideeën belanden niet in de prullenbak. In de komende periode worden alle ideeën bekeken en waar mogelijk uitgevoerd.

/www.zuyd.nl/over-zuyd/nieuws/2021/02/winnaar-hackathon << Terug naar nieuwsoverzicht

Meer nieuws over Sittard Geleen