4 mrt 2021

Bandenrecycler Black Bear vestigt zich op Chemelot in Sittard-Geleen

Black Bear wil in Sittard-Geleen verder gaan met het recyclen van afgedankte autobanden en bijdragen aan een circulaire economie. Alle vergunningen zijn op orde, zodat kan worden gestart met de bouw van de fabriek.

De Limburger meldt dat uit de vergunningaanvragen blijkt dat Black Bear in Sittard-Geleen jaarlijks 40.000 ton aan verkleind rubbergranulaat (pellets) van auto- en vrachtwagenbanden wil recyclen. Door verhitting (pyrolyse-techniek) wordt hieruit circa 20.000 ton olie en gas en ongeveer 18.000 ton zwarte koolstof (gerecyclede carbon black) gewonnen. De zwarte koolstof is grondstof voor tal van nieuwe producten. Olie en gas zijn interessant voor andere bedrijven op Chemelot en kunnen dienen als voeding voor de naftakrakers van Sabic.

Black Bear wil het bandenafvalprobleem wereldwijd oplossen. Hun langetermijndoel is om het oliegebruik te verminderen en de uitstoot van CO2 zodanig te verminderen dat het gelijk staat aan het planten van 1 miljard bomen. 

Volgens De Limburger worden elk jaar 1,5 miljard banden afgedankt, goed voor 13,5 miljoen ton afval. Om al die banden te recyclen zijn er zo’n 800 fabrieken in de wereld nodig.
Uit een autoband kan ijzer en textiel worden gewonnen. Het rubbergranulaat levert door verhitting olie, gas en zwarte koolstof op.

Bezoek de website van Black Bear om meer te weten te komen over het bedrijf.

Lees het hele artikel van De Limburger. << Terug naar nieuwsoverzicht

Meer nieuws over Sittard Geleen