26 feb 2021

CHILL bestaat 10 jaar

Chemelot Innovation and Learning Labs (CHILL) op de Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen bestaat 10 jaar. Dankzij hun verbindende aanpak is CHILL een belangrijke factor in het opbouwen van een circulaire samenleving.

Luc Lanclus, CEO van CHILL, vertelt: "In 10 jaar groeide CHILL uit tot een unieke, innovatieve leer-, werk- en onderzoeksomgeving waar bedrijven en kennisinstellingen samen werken aan het ontwikkelen van nieuwe kennis en innovatieve producten en processen."

Studenten volgen er onderwijs én werken, begeleid door ervaren professionals en docenten aan echte innovatievraagstukken van bedrijven op Chemelot en de Brightlands Chemelot Campus en mkb-bedrijven uit de regio.

Ook bedrijven van klein naar groot vinden bij CHILL laagdrempelige onderzoeks- en ontwikkelmogelijkheden, zonder hoge kosten. Als bedrijf wordt je bij CHILL echt verder geholpen. De afgelopen 10 jaar zijn er dan ook hechte partnerships ontstaan. 

Chemelot Academy
Sinds 2019 bestaat de Chemelot Academy. Luc Lanclus: "In samenwerking met VISTA college leiden we per jaar 50 zij-instromers op tot proces-operators. Zij volgen een leerwerk traject (BBL) bij de bedrijven op de Chemelot site. Zo bieden we mogelijkheden aan volwassenen die zich willen doorontwikkelen of omscholen. We organiseren met de bedrijven op de Brightlands Chemelot Campus en het Chemelot Industrial Park programma’s zoals Talent Day en zijn zelf erg trots op ons eigen 1001 ideeën voor Limburg festival – een 3 daagse challenge vanuit een bedrijf of organisatie. Zo proberen we leerlingen al jong voor de wereld van chemie en materialen te interesseren. Talent krijgt hier alle kans om zich te ontwikkelen. Bij CHILL kun je een leven lang leren."

Europese Circular Hub
Luc Lanclus: "De Chemelot Regio wordt de eerste Europese Circular Hub. Onze nu nog lineaire samenleving transformeert daardoor naar een circulaire samenleving waarin afval en restproducten grondstoffen worden. In deze ontwikkeling liggen grote kansen, maar ook uitdagingen op gebied van onderwijs en arbeidsmarkt."

Regionaal Talent Office
"De Chemelot Circular Hub geeft CHILL nog meer context en verbinding. Circulariteit moet een onderdeel worden van de bestaande opleidingen, daar kunnen wij een rol in spelen. Onze regio heeft een demografisch probleem; er zijn te weinig mensen om het werk te doen. We moeten dus mensen naar de regio halen, hen weten te boeien en te binden. Als regionaal Talent Office richten we ons op scholen, omscholen, persoonlijke ontwikkeling en carrièreontwikkeling. Vacatures bij Chemelot, traineeships, ook dat ligt nu bij CHILL."

Toekomst
Het doel van Luc Lanclus is "dat CHILL de komende 10 jaar groeit als verbinder tussen onderwijs en bedrijfsleven én uitgroeit tot hét Talent Office van de Euregio en zo bijdraagt aan het succes van de eerste Europese Circular Hub."

Lees het hele artikel hier.

Meer weten over CHILL? Bezoek de website www.brightlands.com << Terug naar nieuwsoverzicht

Meer nieuws over Sittard Geleen