1 dec 2017

Collé, snelle groeier in Sittard-Geleen

Collé Rental & Sales is een van de snelst groeiende ondernemingen in Sittard-Geleen. In amper vijftien jaar groeide het aantal voltijdse banen bij het bedrijf van amper 25 naar ruim 400 nu. “We hebben de perfecte combinatie van verkoop en verhuur.”

In de business-to-business markt staat Collé bij veel bedrijven op het netvlies. De huidige directeur en enige aandeelhouder Frits Collé blijft in de consumentenmarkt het liefst op de achtergrond. “We zijn vrijwel uitsluitend actief in de B2B markt. Natuurlijk profileren we ons in de verschillende markten en bereiken we daarmee onze (potentiële) klanten, maar we hoeven niet zo nodig publiekscampagnes te voeren. We verkopen of verhuren niet aan particulieren en zijn dat ook niet van plan. Er zijn genoeg bedrijven die zich daarop richten.” 

Grensgebied

Een bewuste keuze waarmee het verhaal achter Collé Rental & Sales niet minder interessant is. De geschiedenis voert terug naar de laatste jaren van de 19e eeuw als Mathias Collé in het Duitse Isenbruch bij Selfkant een smederij opent waar hij ook paarden beslaat. Vrij snel specialiseert de familie Collé zich op de verkoop van landbouwmachines in het grensgebied. De derde generatie (Frans Collé) opent in 1965 een vestiging in Limbricht om vervolgens in 1978 te verkassen naar een gloednieuw pand aan de Nusterweg in Sittard, tevens hoofdkantoor. Als de landbouw door een crisis gaat, besluit Frans Collé dat het tijd is om nieuwe markten op te zoeken en richt gaat zich op de industrie en de bouw.

Verhuren

Een succesvol besluit, net zoals de beslissing van Frits Collé (vierde generatie) om in 1998 te starten met een verhuurtak. “Klanten willen de afweging kunnen maken tussen koop, huur of lease van een machine. Dat bleek ook tijdens de voorbije crisis toen het geld voor investeringen en de aanschaf van kapitaalgoederen schaars was. Mede daarom zijn wij juist in de crisistijd sterk gegroeid.”
Investeren en stappen durven maken juist in lastige jaren, dat is wel het handelsmerk van Collé Rental & Sales. Levend bewijs is de verhuizing in 2010 naar de huidige hoofdvestiging, een paar honderd meter verderop aan de Nusterweg. Een verdrievoudiging van het aantal vierkante meters. “Het is heel hard gegaan. Sinds 2014 hebben we 10 nieuwe vestigingen geopend in Nederland en Duitsland. De verhuurvloot bevat meer dan 8500 grote machines. Op de loonlijst staan ruim 400 mensen en het totale aantal vestigingen is uitgebreid tot 14 vestigingen. En ook de komende jaren zetten we in op vooral autonome groei, maar overnames bestaan ook tot de mogelijkheden.”

Projecten

Behalve de verhuur van een groot gamma hoogwerkers, verreikers, heftrucks, aggregaten, grondverzetmachines en allerlei bijbehorende spullen is Collé sterk in grote projecten. “We leveren bijvoorbeeld alle apparatuur en bijhorende accommodaties voor bouwprojecten en onderhoudsklussen in de industrie, inclusief slaapplaatsen, douchegelegenheden, directieketen enzovoorts. Voor grote en kleine festivals en concerten zijn we voor de organisatoren logistiek partner van heftrucks, lichtmasten, stroomvoorziening, units, terrein transporters enzovoort. Collé is heel veelzijdig en we doen zo veel mogelijk zelf. We hebben eigen monteurs, elektriciens, loodgieters, chauffeurs en specialisten in dienst. We willen niet afhankelijk zijn van anderen.  We hebben de ideale mix gevonden en gecombineerd met topservice is dat de verklaring voor het succes.”

Concreet

Topservice, dat zegt elk bedrijf. “Jawel, maar wij bewijzen het. Het blijkt uit klantonderzoeken en externe tests die wij regelmatig laten uitvoeren. Mooi voorbeeld is de afdeling Safety & Training. We leiden de medewerkers van onze klanten op om veilig met de geleverde apparatuur te werken. Dat kan bij een van onze vestigingen of on site. Wij hechten waarde aan persoonlijk contact met elke klant en zoeken altijd een oplossing. Daarom bijvoorbeeld geen webshop. Wie online een aanvraag indient krijgt een persoon aan de lijn die precies uitzoekt wat er mogelijk is.”Geen holle frasen, net zoals Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen bij Collé een concreet thema is. “We kunnen bewijzen dat we de CO2-uitstoot verminderen, zuiniger omgaan met energie en water. We werken samen met sociale instanties waardoor ook mensen met een beperking kansen krijgen. Mensen die hier werken hebben het blauw, onze bedrijfskleur, in hun genen.”

Vacant

Toch een verhaal om trots op te zijn? “Veel mensen kennen wel de naam, maar weten niet wat erachter zit. Nu de arbeidsmarkt krapper wordt en wij willen doorgroeien, kan het geen kwaad als mensen weten dat hier leuke en interessante functies vacant zijn.”

www.colle.eu

<< Terug naar nieuwsoverzicht

Meer nieuws over Sittard Geleen