5 jun 2020

De unieke Limburg Bike komt eraan

In de loop van 2021 moet ie op de markt komen: de 100% Limburg Bike. Een superlichte racefiets. Bedacht, ontwikkeld en ontworpen op de Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen.

Precies op maat gemaakt en in de gewenste kleur. "Hiermee laten we zien hoe we nieuwe materialen en innovatieve technieken vertalen in concrete producten. Met kansen voor ons eigen midden- en kleinbedrijf."

De Brightlands Chemelot Campus is de kraamkamer voor innovatieve materialen en toepassingen. Honderden ingenieurs, chemici en onderzoekers werken aan duurzame oplossingen voor de toekomst. "Het grote publiek zegt dat nog altijd maar weinig", zegt Menno Smeelen, leider van het project 100% Limburg Bike. "Ze weten niet dat we hier hard werken aan schone chemie. Zelfs veel ondernemers hebben geen idee wat we hier allemaal doen, wat die innovaties opleveren. Je moet iets kunnen laten zíen. En dat is wat we met die fiets gaan doen."

Spontaan idee 

Het begon met een gesprek ergens in de zomer van 2018 over wielrennen, de grote hobby van Menno Smeelen. "Ik zat met Roeland Coumans van Ceracarbon aan tafel toen spontaan een idee naar voren kwam. Als we nu eens een Limburgse fiets gaan bouwen waarin we nieuwe materialen verwerken die we hier in Sittard-Geleen hebben uitgevonden. Dat was de gedachte. Vervolgens zijn we die gaan uitwerken." 

De twee kregen enthousiaste reacties. Verschillende partijen van op en buiten de campus haakten aan en langzaam maar zeker kreeg het project vaste vorm. In december kon de projectleider het nieuws melden dat de fiets inderdaad ontwikkeld wordt.

Prototypes 
Met dank aan een Europese subsidie van bijna 600.000 euro. Provincie, bedrijfsleven en Brightlands stapten in voor 1,2 miljoen euro. "Met dat budget gaan we prototypes maken voor een frame inclusief voorvork", vat Menno Smeelen samen. "Het frame bestaat uit carbon buizen van twee producenten uit de buurt, gecombineerd met koppelstukken van magnesium, titanium en hopelijk gelijk ook 3D-geprint carbon. De voorvork is van carbon, versterkt met Dyneema™-vezels van DSM volgens een nieuw productieconcept. De voorvork is daardoor onbreekbaar en dus veilig. Verlijming gebeurt met biobased lijm, ook hier ontwikkeld."

Maatwerk 
Het frame is straks de basis voor een echt unieke fiets. "Ja, want met de 3D-printers maken we de verbindingen in het frame, met stuur, zadel en wielen precies op maat en in de gewenste vorm. Elke prof en actieve amateur weet: een fiets moet de juiste maat en afstelling hebben, anders krijg je klachten. Met onze technieken kan een fietsfabrikant straks jouw persoonlijke fiets echt op maat maken tegen een acceptabele prijs."

Testfase 
De eerste prototypes zijn zo goed als gereed, nu breekt de testfase aan. "Volgend jaar is het de bedoeling dat het merk, Ridley, de eerste fietsen bij ons laat maken. Met onderdelen van Ceracarbon en Eurocarbon. En met innovaties van Brightlands Materials Center en Chemelot Innovation and Learning Labs, en de andere regionale innoverende partners Kembit en Mullens Sports & Health Innovation en toeleveranciers uit onze regio. En los van dat, de 100% Limburg Bike is natuurlijk een geweldige promotie voor Limburg als fietsprovincie."

https://limburgbike.brightlands.com/    << Terug naar nieuwsoverzicht

Meer nieuws over Sittard Geleen