10 mei 2022

Dit zijn de New Residents van Brightlands Chemelot

Deze 5 gloednieuwe, ambitieuze bedrijven gaan de wereld veranderen.

Sibö

Sibö is vernoemd naar de Costa Ricaanse godin van de landbouw en voeding. Geen wonder dus dat dit bedrijf een innovatieve kijk heeft op voedsel. Sibö heeft een proces ontwikkeld om een proteïnepoeder te maken op basis van eetbare insecten. Gaan we over op dit poeder? Dan hebben we slechts een kwart van de grond nodig die nu voor veehouders is bedoeld. Ook de CO2-uitstoot en het waterverbruik is bij deze tussenweg tussen dierlijke en plantaardige proteïnes veel lager dan bij traditionele landbouw.

Deepbranch

Ook het van oorsprong Britse Deepbranch houdt zich bezig met voeding en de veestapel. Het bedrijf verandert CO2 via een uniek fermentatieproces om tot Proton. Deze proteïne is uitermate geschikt als ingrediënt in kwalitatieve dierenvoeding. Zo slaat het bedrijf 2 vliegen in één klap: duurzame dierenvoeding en minder CO2

Lake 3D

Wat hebben tandartsen en 3D-printen met elkaar te maken? Dat weten ze bij Lake 3D. De startup zet 3D-printers in om nachtbeugels en andere tandheelkundige items te maken. Bij het 3D-printen is er minder afval, en je kan kiezen uit meer materialen om de items mee op te bouwen. Het resultaat: comfortabele nachtbeugels waar minder grondstoffen voor nodig zijn. Een idee waar jij een brede glimlach van op je gezicht krijgt.

Nano Scolo

DSM gaat dan misschien weg van de Brightlands Chemelot Campus, maar een veelbelovende tak van het bedrijf blijft voorlopig nog zitten. Ondanks het kleine team is Nano Scolo een grote speler op het gebied van materiaalonderzoek op nanoscopisch niveau. Alles wat je wil weten over materialen zoals de hechting, viscositeit of dichtheid wordt hier met liefde onderzocht. Daarmee is Nano Scolo een belangrijke spil tussen de chemische giganten op de campus.

Universiteit Maastricht

Niet alleen bedrijven, maar ook onderwijsinstellingen zijn graag geziene partners bij Brightlands. Neem bijvoorbeeld de studies op het gebied van Science en Engineering van de Universiteit Maastricht. Deze studierichtingen vertegenwoordigen een belangrijke pijler in de ontwikkeling van de Brightlands Chemelot Campus. Vooral de gloednieuwe richting Circular Engineering moet voor interessante resultaten zorgen op het gebied van energie en afbreekbare materialen. 

<< Terug naar nieuwsoverzicht

Meer nieuws over Sittard Geleen