15 sep 2021

Duurzame samenwerking Chemelot en Hogeschool Zuyd verlengd

Zuyd Hogeschool en Brightlands Chemelot Campus verlengen hun samenwerking en gaan hun testlocatie voor duurzame technologieën op de campus in Sittard-Geleen uitbreiden.

Op de nieuwe demo-site worden op dit moment twee duurzame technologieën in praktijk getest: een ‘zonneweg’ en ‘windows of the future’. Door de uitbreiding van de locatie worden nieuwe testopstellingen toegevoegd op het gebied van circulaire renovatieprocessen en nieuwe materialen voor de gebouwde omgeving, waaronder energieneutrale woningen.

Duurzame technologieën, processen en materialen

De testen staan onder leiding van Zeger Vroon, lector Duurzame energie in de gebouwde omgeving bij Zuyd en senior-scientist bij TNO-BMC. De nieuw toegevoegde proefopstellingen hebben betrekking op circulaire renovatieprocessen van woningen en nieuwe materialen om de woningschil goedkoper en sneller te renoveren op weg naar een energieneutrale woning en gebouwde omgeving. Andere partijen die nauw betrokken zijn bij de testlocatie zijn TNO, Brightlands Materials Center en Chemelot Innovation and Learning Labs (CHILL).

’Belangrijke schakel’

De overeenkomst is ondertekend door Bert Kip, CEO van Brightlands Chemelot Campus, en Luc Verburgh, voorzitter College van Bestuur van Zuyd Hogeschool. Volgens Kip past deze uitbreiding uitstekend in de ambities van de campus om leidend te zijn in het opschalen van innovaties op duurzaamheids- en circulariteitsgebied. ”We zijn trots dat opnieuw een partij kiest voor opschalen van innovaties om te verduurzamen – in dit geval voor de gebouwde omgeving.”

Ook Verburgh wijst op het belang van de overeenkomst: “Voor de acceptatie en de implementatie van de energietransitie is het essentieel dat nieuwe, duurzame energietechnologieën eerst grondig getest worden. De uitbreiding van de testlocatie is een belangrijke schakel in de overgang naar een CO2-neutrale samenleving, en positief voor de BV Nederland en onze regio met al haar bedrijven, studenten en kennisorganisaties.”

Alle projecten van Brightlands en Zuyd Hogeschool op een rijtje:

  • Rolling Solar - in het wegdek geïntegreerde zonnecellen waar voor het eerst getest wordt wat de fysieke belastbaarheid van dit soort zonnecellen is.
  • Windows of the Future - een nieuwe generatie ramen met speciaal type raamfolie , die het energieverbruik in de omgeving moet reduceren.
  • Drive 0 - een consumentgericht, circulair renovatieproces te ontwikkelen om de opschaling van renovatie milieuvriendelijk, kosteneffectief en aantrekkelijker te maken
  • BRIMM - het ontwikkelen van nieuwe materialen om de buitenkant van de woning sneller te renoveren naar een energieneutrale woning
  • BIPVT - in een gebouw geïntegreerde zonnecellen op grote schaal introduceren 
<< Terug naar nieuwsoverzicht

Meer nieuws over Sittard Geleen