
"Een eigen bedrijf runnen is verslavend"
Drie jaar geleden, in 2015, startte Ellen Schreuders met Soupa Doupa haar eigen cateringbedrijf in Sittard-Geleen. Met gezonde en duurzame (zaken)lunches en buffetten richt ze zich vooral op ondernemingen en organisaties.

“Mensen eten bewuster, zijn meer bezig met een healthy lifestyle. Ze kiezen voor streekproducten, scharrelvlees of vegetarische gerechten. Ook op het werk. Wij spelen in op die vraag.”
Ellen Schreuders groeide op in een horecagezin en wist één ding zeker: dat is niets voor mij. Het bloed kruipt echter toch waar het niet gaan kan. “Mijn ouders hadden een café in Holtum. Hard werken, één dag per week vrij. Altijd klaar staan, ook als er maar één gast aan de bar zat. Dat leek mij helemaal niets. En zie mij nu: ben ik toch in de horeca beland en werk ik net zo hard als mijn ouders. En ja, met veel plezier. Een eigen bedrijf runnen is iets verslavends, daar ben je dag en nacht mee bezig.”
Vergaderen
Aanvankelijk zag het daar niet naar uit. Ellen studeerde keurig Food&Business aan Zuyd Hogeschool en werkte vervolgens bijna tien jaar in de voedselindustrie, onder meer bij Wessanen en Heinz. “Leuke banen in de sales. Veel op pad, ook in het buitenland en altijd in contact met klanten en relaties. Mooi. Minder was het urenlange vergaderen, vooral aan het einde van de middag. Dan werd er uiteindelijk maar weer een pizza besteld of een kleffe hamburger. Je vóelde de ongezondheid in je maag glijden. Zo is gaandeweg het idee ontstaan om een gezond cateringbedrijf te beginnen. Voor al die vergadertijgers hier in de regio Sittard-Geleen.”
De kans om tegen een redelijke vergoeding de voormalige koksschool aan de Kleine Steeg te huren gaf Ellen Schreuders in 2015 het laatste zetje. Ze zegde haar baan op en schreef Soupa Doupa in bij de Kamer van Koophandel. “Een gouden kans. Normaal gesproken ben je al gauw een ton of méér kwijt als je een professionele keuken wilt installeren. Nu was ik met een paar duizend euro klaar. Opgehaald bij mijn lieve ouders en het laatste restje via crowdfunding.”
Vers
So far so good, maar Ellen was geen kok, ondanks veel oefening bij het Kookpodium in Beek. “De hbo-opleiding was commercieel gericht. Met hulp van anderen heb ik een formule opgezet waarin vers de rode draad was en is. We werken uitsluitend met verse ingrediënten, liefst streekproducten. Groenten en fruit uit de omgeving, net als brood, vlees en kaas. Soepen trekken we zelf. Ik ben niet van de caloriepolitie, maar we letten wel op vet, zout en suiker. We zetten gezonde, duurzame producten op tafel. Een groeiend aantal bedrijven en organisaties waardeert dat en bestelt bij ons een lunch of saladebuffet. Vaak na of tijdens een vergadering of congres, of als klanten op bezoek komen waarmee ze snel iets lekkers willen eten. Dat is zo leuk aan dit werk: we zijn altijd welkom. Wat herinneren congresdeelnemers zich het langst? Precies, de catering! Onderschat het effect daarvan niet.”
Wood15
Na een half jaar nam Ellen Schreuders haar eerste personeelslid aan, in 2017 verhuisde ze naar Wood15, de indoor bmx- en mountainbikehal op het voormalige Philips-terrein aan de Nusterweg. “Omdat ik hier de keuken op de begane grond kon plaatsen en we van hieruit makkelijker bestellingen kunnen rondbrengen. Maar ook omdat ik graag samenwerk met anderen. Hier in de hal kunnen we nu ook grotere groepen zelf ontvangen. Of een feest of evenement organiseren. De samenwerking met Jaap van Hoof en Marc Trines verloopt prima. We versterken elkaar.”
Foodtruck
Naast de catering voor bedrijven en instellingen heeft Ellen Schreuders nog een derde pijler onder haar jonge bedrijf. “In de zomer staan we met onze kleine foodtruck op verschillende festivals. Hier in de regio, maar ook over de grens. Tomorrowland in Antwerpen bijvoorbeeld. Heel leuk om te doen. Intensief ook.” En lucratief? “Nou, de helft van je omzet ben je kwijt aan staangeld. Mensen vragen zich wel eens af waarom een drankje dan vijf euro kost, of een broodje nog meer. Ze zien alleen dat broodje, niet alle arbeid eromheen. Bij een festival worden tonnen besteed aan beveiliging en faciliteiten. Dat moet ook betaald worden. Catering is sowieso veel meer dan alleen wat lekkers uitserveren. Inkoop, bereiding, logistiek, afwassen, opruimen. Een deel van het eten blijft over en moet je weggooien. Gelukkig kunnen we veel kwijt bij de Kippentuin in Born. Heeft het eten toch nog een goede bestemming. Nee, rijk van Soupa Doupa word ik voorlopig niet.”
Groeien
Maar ze draait prima. “Ja. De komende jaren wil ik verder groeien, om te beginnen in Sittard-Geleen. Veel organisaties kennen mij nog niet. Marketing is kostbaar, publiciteit via de social media heel tijdrovend. Social media heb ik daarom uitbesteed aan een ander bedrijf; Creative Pineapple. De beste reclame blijft natuurlijk mond-tot-mondreclame. Werk aan de winkel dus.”
www.soupadoupa.nl