17 mrt 2016

“Hier gebeurt het”

Bert Kip, de directeur van de Brightlands Chemelot Campus, streek in 1987 met zijn vrouw neer in Sittard-Geleen. Tijdelijk, zo was de bedoeling, maar de kans is groot dat hij in zijn woonplaats Limbricht zijn pensioen haalt.

"Hier is het goed wonen en werken. Limburg is niet meer die ’ver-weg-provincie’."

De roots van Bert Kip liggen in het oosten des lands, in de Achterhoek. Toch koos hij direct na zijn studie aan de Technische Universiteit Eindhoven samen met zijn echtgenote voor het diepe zuiden. Voor een baan als spectroscopist bij DSM en een eerste twee-onder-een kap in Limbricht om precies te zijn. "Om de een of andere reden trok Zuid-Limburg. En DSM, een mooie onderneming met veel kansen. Geen verkeerde plek om een carrière te starten. We spraken met elkaar af om het een jaartje of vier te proberen en wellicht daarna weer naar het noorden te gaan. Het is er niet van gekomen. We hebben hier wortel geschoten en ik zie ons niet snel meer weggaan."

Veranderen

Ongetwijfeld ligt de voorspoedige carrière van Bert Kip bij DSM aan de basis van het permanente verblijf. Via onder meer het directeurschap bij DSM Resolve werd hij in 2012 CEO van de Brightlands Chemelot Campus. Een sleutelpositie in de verdere uitbouw van de campus in Sittard-Geleen tot internationaal centrum voor de ontwikkeling en toepassing van nieuwe materialen voor de maakindustrie en de medische wereld. "Natuurlijk is dat een geweldige baan met een grote uitdaging en verantwoordelijkheid om hier banen en economische groei te creëren. Ik heb deze regio tijdens mijn loopbaan langzaam zien veranderen. De investeringen in de campussen en de internationalisering van de universiteit in Maastricht hebben de ontwikkelingen de laatste jaren in een stroomversnelling gebracht. Kenniswerkers uit de hele wereld komen hier werken en onderzoek doen. Het aantal ondernemingen op Chemelot groeit en het aantal kenniswerkers neemt snel toe. Hier gebeurt het. Misschien is dat in het westen van ons land nog niet helemaal doorgedrongen, maar ik heb toch de indruk dat men Limburg toch niet meer zo ver weg vindt als vroeger."

Onderwijs

Een mooie carrière in een dynamische omgeving. "En toch niet dat gejaagde tempo van de Randstad. Wij houden van de natuur, de cultuur, de warmte. Zakelijk gezien is de centrale ligging een groot pluspunt met steden als Aken, Luik en Brussel dichtbij. Ik hoef niemand uit te leggen dat in deze regio uitstekend onderwijs gegeven wordt. Middelbare scholen volop en een hoge concentratie van universiteiten en hogescholen in Limburg, Duitsland en België. Onze drie dochters hebben er volop van geprofiteerd. Na het Trevianum in Sittard zijn ze alle drie in Maastricht gaan studeren. Ze zijn inmiddels uitgevlogen en goed terecht gekomen. Eén dochter werkt nu aan de UM als onderzoekster, de tweede in het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam en de derde in Praag. Ze zijn hier niets tekort gekomen."Uiteraard zijn er ‘verbeterpunten’." Bert Kip: "Qua bereikbaarheid moeten we nog stappen maken. Op de A2 loopt het te vaak vast. De snelle treinverbindingen met Brussel/Parijs en Duitsland missen we nog. De jongere generaties zijn afhankelijk van openbaar vervoer. Dus op dat punt zou ik graag wat meer actie zien." 

Geworteld

Eén keer verhuisde het gezin Kip binnen Limbricht. "We hebben hier een breed sociaal leven opgebouwd met een vriendenkring waarbij we ons thuis voelen. We zijn actief in de kerk en het verenigingsleven. Geworteld, gesettled ja; zo mag je het gerust noemen. Het is goed wonen en werken hier."

<< Terug naar nieuwsoverzicht

Meer nieuws over Sittard Geleen