1 apr 2016

Huub Meessen trots op ‘zijn’ recyclingfabriek QCP

Twee jaar geleden, in 2015, maakten de ondernemers Marc Trines en Jaap van Hoof hun droom waar: een indoor mountainbike- en BMX-hal. Gevestigd in één van de vroegere fabriekshallen van Philips aan de Nusterweg in Sittard-Geleen.

Precies twee jaar geleden kreeg Huub Meessen groen licht voor de bouw van QCP, een recyclingfabriek voor plastics op Chemelot Industrial Parc. Vorig jaar rolden de eerste tonnen granulaat uit de installaties, nu is het tijd om de productie op te schalen en meer klanten binnen te halen. “De belangstelling is enorm.”

Ruim tien jaar woont Huub Meessen met zijn vrouw en drie zonen op de Kolleberg in Sittard, maar in de stad zelf is hij de laatste twee jaar amper geweest. “Geen tijd voor gehad”, zegt de geboren Neerbeekenaar. “Een bedrijf van deze omvang opzetten is bepaald geen sinecure. Daar zijn de laatste twee jaar wel heel veel uren extra in gaan zetten. Geen probleem natuurlijk, ik ben hier al wat jaren mee bezig. Een ambitie die in vervulling gaat.”

Tijd

Huub Meessen schetst de meest tijdrovende fases. “Het vinden van financiering, net als de procedures voor vergunningen. Hoe alle instanties en partijen ook hun best hebben gedaan; het zou wel wat sneller en makkelijker mogen. Ook met het oog op de toekomst. Het Industrial Parc is nog lang niet af. Enkele nieuwe fabrieken zijn meer dan welkom, ook om niet zo afhankelijk te zijn van de grote gevestigde jongens. Er is belangstelling van internationale investeerders. Laten we die vooral proberen binnen te halen.”

Er schuilt enige kritiek in de woorden van Huub Meessen, maar hij bedoelt het vooral positief. “Natuurlijk. Chemelot is een geweldige plek om te ondernemen, zeker voor bedrijven in de materialen en fijnchemie. Aan veel voorwaarden wordt voldaan. De infrastructuur is goed, de ligging centraal. Er is ruimte en een aantal basics is uitstekend geregeld. Door de investeringen in de researchcampus zijn laboratoria en proeffabrieken beschikbaar. En de daarbij behorende kennis en kunde. Ideaal voor startups en gevestigde bedrijven die graag een tweede vestiging willen zonder te hoeven investeren in dure apparatuur en faciliteiten. Nu nog meer aandacht voor het Industrial Parc en we zijn helemaal op de goede weg.”

Pioniers

Een groepje pioniers onder aanvoering van Huub Meessen, allemaal werkzaam op Chemelot, speelde al jaren met het idee voor de bouw van een recyclingfabriek voor plastics. In april 2014 tekenden afvalverwerker SUEZ,  Chemelot Ventures, NV Industriebank LIOF, Rabobank, het Limburgs Energie Fonds, de gemeente Sittard-Geleen en de Provincie Limburg voor de financiering van de € 75 miljoen kostende fabriek waarvan € 35 miljoen voor de eerste fase. De voorbereiding vergde bijna een jaar, in februari 2015 ging de schop de grond in en sinds begin dit jaar komt QCP (Quality Circular Polymers) op stoom. Inmiddels werken er 45 mensen en dat worden er binnen een paar jaar 100. Dan ook is de productiecapaciteit opgevoerd tot 100.000 ton, oftewel 100 miljoen kilo. “We verwerken twee soorten gebruikte plastic: PP en PE. We sorteren en reinigen het spul en maken er in onze installaties weer hoogwaardige grondstof van voor de productie van bijvoorbeeld verfverpakkingen, flessen, autobumpers, behuizingen van stofzuigers, enzovoort.”

Belangstelling

De toepassingen zijn legio. “Er is enorm veel belangstelling. We hebben tientallen potentiële afnemers over de vloer gehad en de eerste leveringen vinden plaats. Producenten willen graag duurzaam materiaal gebruiken. Bij QCP krijgt de circulaire economie gestalte. Het is wel belangrijk om hoge kwaliteit te leveren. Wij zijn dagelijks bezig met nieuwe samenstellingen en bewerkingsprocessen om zoveel mogelijk markten te bedienen.”

In competitie met België is uiteindelijk voor Chemelot gekozen als vestigingsplaats. “Behalve de faciliteiten is de ligging ideaal. Onze toeleverancier Suez heeft in een straal van 200 kilometer verschillende voorsorteerbedrijven waardoor een constante aanvoer verzekerd is. Onze klanten vinden we in heel West-Europa. We zitten precies in het midden. En we kunnen hier nog verder uitbreiden. Het vinden van personeel is geen probleem, ook omdat we in overleg met de gemeente Sittard-Geleen flink wat mensen plaatsen met een afstand tot de arbeidsmarkt. We geven ze hier weer een kans. Hoogopgeleide mensen met chemische- en materialenkennis zijn hier ook volop beschikbaar. Uiteindelijk werken hier 100 mensen en genereren we indirect nog eens 200 tot 300 arbeidsplaatsen.”

Levendig

Veel vrije tijd zal Huub Meessen ook de komende tijd niet gegund zijn. Het binnenhalen van de juiste klanten en het verfijnen van de processen vergen alle energie. “Ergens wel jammer ja. Sittard-Geleen is een aantrekkelijke stad. Mijn vrouw weet er alles van; zij is hier geboren. Zelf woon ik er nu ook al 20 jaar. Een levendige stad met veel cultuur en sport, aantrekkelijk winkelaanbod, leuke restaurantjes en voorzieningen zoals scholen. Twee zonen zitten nog op het Trevianum, de derde studeert nu. Binnen een straal van 70 kilometer heb je hier de keus uit een fors aantal universiteiten en hogescholen. Ik denk dat Sittard-Geleen nog groeikansen heeft. Aan iedereen om die te benutten en vooral Chemelot verder te laten groeien.”

<< Terug naar nieuwsoverzicht

Meer nieuws over Sittard Geleen