19 sep 2018

Ioniqa lanceert eerste PET-plastic up-cyclingfabriek in Sittard-Geleen

Technologiebedrijf Ioniqa bouwt zijn eerste PET-plastic up-cyclingfabriek, op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen. In deze fabriek zal vanaf de zomer 2019 PET-plasticafval volledig circulair worden omgezet naar hoogwaardige, pure PET-grondstof.

Van deze grondstof worden weer nieuwe producten voor voedselverpakkingen gemaakt.

In dit kader is Ioniqa een samenwerkingsverband aangegaan met Unilever en PET-producent Indorama. De Ioniqa-fabriek in Geleen komt in een nieuwe hal die eind dit jaar klaar zal zijn. In het eerste halfjaar van 2019 worden de fabrieksinstallaties geplaatst en daarna volgt het opstartproces. Het is de bedoeling dat het eerste product ook in 2019 wordt afgeleverd. De fabriek is goed voor een productie van 10.000 ton PET-grondstof, waarvan weer PET-producten van alle mogelijke kleuren worden gemaakt. “De aanvoer van het benodigde PET-afval is voor deze 10.000 ton-fabriek al verzekerd, evenals de afzet van onze nieuwe, pure PET-grondstof. Over de locatie, op de Brightlands Chemelot Campus, stelt CEO Tonnis Hooghoudt dat dit een goed geoutilleerd terrein is met een groot achterland voor aanvoer van grondstof (dicht bij Duitsland, België en Frankrijk). “Als plastic hub in Europa is Limburg een prima locatie.”

Bert Kip, de CEO van Brightlands Chemelot Campus: “Recycling is een cruciaal element in de ambitie van Brightlands Chemelot Campus om innovaties in duurzaamheid in de chemische en materialenwereld te stimuleren en te versnellen. Samen met Chemelot Industrial Park bouwen we voort op een recyclage-ecosysteem. Verschillende partijen op zowel Chemelot Industrial Park als Brightlands Chemelot Campus zijn al actief op dit gebied. Deze stap van Ioniqa past in onze strategie.”

Gedeputeerde Joost van den Akker (Economie en Kennisinfrastructuur) van de provincie Limburg: “De provincie Limburg is verheugd dat Ioniqa zich vestigt op de Brightlands Chemelot Campus. Op deze campus werken we binnen de doelstellingen van Chemelot 2025 aan verduurzaming en het reduceren van afvalstromen en CO2-uitstoot. De provincie heeft samen met haar mede-aandeelhouders UM en DSM Nederland de afgelopen jaren bovendien veel geïnvesteerd in het creëren van een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor innovatieve bedrijven op de Brightlands Chemelot Campus. De komst van een onderneming als Ioniqa laat zien dat we de resultaten van die inspanningen nu mogen oogsten.”

<< Terug naar nieuwsoverzicht

Meer nieuws over Sittard Geleen