18 mrt 2021

Kenniscentrum Brightsite op Chemelot ontvangt subsidie van 9 miljoen

Chemelot in Sittard-Geleen heeft als doel de veiligste en meest concurrerende duurzame site van Europa te worden. Dankzij een subsidie van € 9 miljoen van Provincie Limburg aan Brightsite kan hier de komende vijf jaar nog harder aan gewerkt worden.

De Provincie Limburg kent kenniscentrum Brightsite, gevestigd op de Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen, een subsidie toe van 9 miljoen euro voor de komende vijf jaar. Met deze steun stimuleert Brightsite de ontwikkeling en commerciële toepassingen van technologieën en de daarbij behorende opleidingen, die de chemische industrie in staat stellen de klimaatdoelstellingen te halen en een energietransitie te bewerkstelligen.

Een circulaire toekomst
Brightsite zet zich in voor een duurzame, concurrerende chemische industrie. Het gaat niet alleen over een transitie naar duurzame energie en grondstoffen, maar ook om de volledige vergroening van de bedrijfsprocessen.
“Wij leveren een belangrijke bijdrage aan de overgang van de chemische industrie naar hernieuwbare energie en grondstoffen, met als doel deze sector klimaatneutraal te maken en oplossingen te bieden voor andere sectoren”, vertelt Arnold Stokking, managing director Brightsite. “Naast duurzaamheid staan ook veiligheid en menselijk kapitaal hoog in het vaandel. We zijn er dankbaar voor en trots op de steun van de Provincie. Dit geeft ons extra slagkracht voor de komende vijf jaar. Dat is niet alleen belangrijk voor de regio in de ontwikkeling naar een Europese Circular Hub, maar heeft ook impact ver daarbuiten. We zijn ervan overtuigd dat met onze systeemintegratie-aanpak en het toepassen van duurzame processen op commerciële schaal Chemelot de veiligste, meest concurrerende en duurzame site van Europa kan worden.”

Samenwerken voor duurzaamheid
“Overheid, kennisinstellingen en bedrijfsleven moeten de handen ineenslaan om onderzoekers, denkers en engineers bij elkaar te brengen om innovatieversnelling tot stand te brengen”, beaamt Bert Kip, CEO van Brightlands Chemelot Campus. “Brightsite is bij uitstek het kenniscentrum dat alle partijen voor de noodzakelijke technologische innovatie in deze regio bij elkaar brengt. Middels dit unieke samenwerkingsverband wordt vanuit een academische basis, gericht gewerkt aan toepassingen en commerciële opschaling voor de chemische industrie op Chemelot. Deze aanpak voor innovatieversnelling past daarmee uitstekend bij het campus ecosysteem en de ambities van de regio op weg naar een volwaardige Europese Circular Hub.”

Over Brightsite
Kenniscentrum Brightsite is een samenwerking tussen Sitech Services, TNO, Maastricht University en Brightlands Chemelot Campus en richt zich op de verduurzaming van de chemische industrie, onder andere op de Chemelot site. 

Bron: Provincie Limburg << Terug naar nieuwsoverzicht

Meer nieuws over Sittard Geleen