
Kunstzinnigheid en economie gaan hand in hand bij CHILL
Tien masterstudenten van de Koninklijke Academie Beeldende Kunsten uit Den Haag kregen in Sittard-Geleen de kans om te pionieren met 3D-printing. Ze deden dat in de CHILL-labs op de Brightlands Chemelot Campus.

Opvallend genoeg richtten de studenten zich vooral op de materialen. “In ontwerpen komen kunst en economie samen.”
Printmateriaal waarin bloed, urine en haren zijn verwerkt. Gemengd, gerecycled plastic waarmee je direct nieuwe spullen kunt maken. Een mengsel van marmer en afval om bouwmaterialen mee te printen. Ziehier drie ‘vindingen’ van de masterstudenten nadat ze vier dagen mochten meelopen en testen in de CHILL-labs.
Materialen
“Nou, het was meer dan meelopen”, zegt Cyriel Mentink, directeur van CHILL. “We hebben de studenten uitgenodigd om elk een idee voor een 3D-geprint product in de praktijk te brengen. Dat heeft heel gevarieerde resultaten opgeleverd met inderdaad de nadruk op de materialen. Begrijpelijk, want hier op de Brightlands Chemelot Campus ligt het accent op de ontwikkeling van nieuwe, duurzame materialen. Ons printercentrum is daar helemaal op ingericht en ook onze mensen hebben het meeste verstand van nieuwe materialen testen.”
Sittard-Geleen
De tien masterstudenten van de oudste kunstacademie van Nederland en hun docent meldden zich afgelopen winter in Sittard-Geleen voor een eerste kennismaking. “We zijn elkaar toevallig tegen het lijf gelopen”, vertelt Ed Rousseau, inmiddels gepensioneerd maar een van de grondleggers van het 3D-lab. “De Haagse academie maakt veel werk van moderne, nieuwe ontwerp-opleidingen zoals ArtScience. De 3D-printtechnieken met vernieuwende materialen passen daar natuurlijk naadloos bij. Betere voorzieningen en meer kennis dan hier vind je nergens.”
Experiment
De tien studenten werkten in drie sessies ieder een compleet idee uit. Dat varieerde van een experiment met levend plantenmateriaal tot een virtuele printer. En van een geprint goedje om insecten aan te trekken tot materiaal dat afbreekt in zeewater: handig als tijdelijk trapje of loopplank. Ze sloten de periode eind juni af met een presentatie van alle projecten in het Centercourt van de Brightlands Chemelot Campus.
Prothese
Een jury beoordeelde de projecten en was onder de indruk. Zeker van het idee van Marion Dupuis. Die ontwierp een handprothese met een adapter om bijvoorbeeld een mes of vork vast te kunnen houden. Zij won de eerste prijs, gevolgd door Lucija Novocel die het mengsel van gebruikt plastic bedacht. Elina Alekseeva die een bouwmateriaal van gemalen steen, marmer en kunststof samenstelde, werd derde.
Proef
Ook het idee voor een lokale fietsfabriek waar klanten ter plekke hun fiets kunnen laten printen, sprak erg aan. Het was tot in detail uitgewerkt. “Je ziet”, constateert Cyriel Mentink. “Kunstzinnigheid en economie gaan goed samen. Voor ons was dit een mooie proef die een vervolg verdient. Behalve ondernemers en ‘eigen’ studenten zijn andere opleidingen hier van harte welkom. We kunnen hier allemaal van leren en nieuwe ideeën opdoen.”
www.chillabs.nl
Foto: De tien studenten van de Haagse KABK tijdens de presentatie op de Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen.