
Made in Sittard-Geleen: nieuwe technologie voor de chemie
Naast de grote chemische fabrieken, kunnen nieuwe producten gemaakt worden door piepkleine reactoren. Efficiënter, flexibeler en vooral veel veiliger. Op de Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen staat zo’n reactor, ontwikkeld door InSciTe.

Het zou wat zijn; als al die enorme chemische installaties plaats maken voor piepkleine zoemende fabriekjes in containers. “Voor veel processen kan het”, zegt directeur Jeoffrey van den Berg van Flowid. Samen met medeoprichters Wouter Stam en Wessel Hengeveld ontwikkelde hij een nieuwe reactor-technologie voor de productie van chemische stoffen: de SpinPro Reactor.
Continue een beetje
Maar wat heeft de chemie aan zo’n kleine reactor? “Het geheim zit in de flow, in de stroom”, legt Jeoffrey van den Berg uit. “In plaats van heel veel in één keer te produceren, maak je continue een beetje onder zeer gecontroleerde omstandigheden.
Vergelijk het met het koken van spaghetti voor 200 man tegelijk. Dat is heel wat anders dan voor vier personen. De pan voor 200 personen is niet zomaar opgewarmd en afgieten is waarschijnlijk ook geen succes. In plaats daarvan zou je de spaghetti op een transportband ook door kokend water kunnen voeren zodat de spaghetti na acht minuten weer uit het water komt.
Dat gebeurt in de SpinReactor. Snel draaiende schijven mengen in een razend tempo verschillende stoffen tot een kant-en-klaar product. Door de intensieve menging zijn producten gereed in secondes in plaats van uren. Je laat de SpinPro reactor net zo lang draaien totdat je de gewenste hoeveelheid hebt. Het is een nieuwe manier van produceren.”
Veiliger en goedkoper
Veel producenten gebruiken grote ketels (batch reactoren) van pakweg 50 kuub om bijvoorbeeld polymeren te maken. “Onze SpinPro reactoren zijn duizenden malen kleiner. En door de kleine volumes vooral veel veiliger. In een traditionele fabriek met batch reactoren zijn grote hoeveelheden chemicaliën aanwezig en het proces is niet zomaar te stoppen.
De veiligheidsmaatregelen zijn hierop afgestemd. Daarom wordt er een kapitaal uitgegeven aan veiligheidsmaatregelen. In onze reactoren zit hooguit een paar liter materiaal en het proces kan op elk moment gestopt worden. Dit maakt het veel veiliger en daarmee goedkoper.”
Sittard-Geleen
Een prachtvinding, inmiddels zijn er wereldwijd al heel wat reactoren verkocht. “Ook in Europa zien we kansen. Zeker omdat we nu samenwerken met InSciTe hier op de campus in Sittard-Geleen. Hier staat onze reactor die InSciTe gebruikt om nieuwe materialen te ontwikkelen. Ook derde partijen en ondernemers kunnen hier tests doen.
Naast bestaande installaties
Jeoffrey van den Berg verwacht niet dat alle chemische installaties ooit verleden tijd zijn. “Nee, dat zie ik niet gebeuren. Deze technologie kan echter heel goed naast bestaande installaties gebruikt worden. Om de capaciteit uit te breiden of specialties te maken. De bulkchemie volgt mogelijk daarna. Maar dat zal nog wel een paar jaar duren.”
<< Terug naar nieuwsoverzicht