19 feb 2020

Masterplan Chemelot 2030: veilig, duurzaam én goed voor 5.000 nieuwe banen

Om door te groeien tot de meest veilige, duurzame en concurrerende chemie- en materialensite van Europa hebben Chemelot en DSM het Masterplan 2030 ontwikkeld.

Dit strategisch plan is de uitwerking op het gebied van ruimte en transport voor de periode tot 2030. De verwachting is dat er op het chemieterrein en de haven Stein ongeveer 5.000 nieuwe banen bijkomen. 

Een deel van de nieuwe banen komt door een uitbreiding van de onderzoeks- en onderwijsinstellingen in de Chemelot Campus, de rest is afkomstig van bestaande en nieuwe bedrijven. 

Meest veilige en duurzame chemie- en materialensite van West-Europa
Om uit te groeien tot het meest veilige en duurzame chemiecomplex van Europa zal de uitstoot van broeikasgassen in de komende tien jaar met 59 procent omlaag moeten. Daarvoor is onder andere de komst van nieuwe bedrijven nodig. Tevens wil Chemelot verzekerd zijn van voldoende duurzame energie en grondstoffen. Daarbij is een belangrijke taak weggelegd voor het Rijk dat moet zorgen dat Chemelot dezelfde aansluitingen krijgt als andere industrieën. 

Infrastructurele consequenties 

Tevens worden in het plan de infrastructurele consequenties van de ontwikkelingen op de site voor de omgeving aangeduid. Samen met Provincie Limburg en de omliggende gemeenten werkt de chemiesite eraan om de bereikbaarheid ook in de toekomst te waarborgen. Door de komst van nieuwe bedrijven en dus duizenden nieuwe banen zal ook het verkeer rondom het gebied toenemen. In het masterplan staat dat er mogelijk ‘externe circulaire sites’ moeten worden ontwikkeld, waar afvalstoffen kunnen worden opgeslagen en voorbewerkt. Ook hoopt Chemelot dat het openbaar vervoer richting het gebied zal verbeteren en dat er aanpassingen aan de infrastructuur gaan plaatsvinden. 

Het doel is om in 2050 een klimaatneutrale site te realiseren. Daarbij wil Chemelot ook de maatschappelijk verantwoorde groeimotor voor economie en werkgelegenheid in de regio blijven. 

Het Masterplan 2030 werd dinsdagavond 18 februari gepresenteerd en toegelicht door zowel Chemelot als DSM. Klik hier om het Masterplan 2030 te downloaden.     << Terug naar nieuwsoverzicht

Meer nieuws over Sittard Geleen