10 feb 2020

Meatstreet: industrieel en toch ambachtelijk

Elke week verwerkt Meatstreet in Born gemiddeld 50.000 kilo vlees en gevogelte. De vleeswaren vinden hun weg naar (sterren)restaurants, cafetaria’s, eetcafés en zorginstellingen. "Wij zijn groot en tegelijk ambachtelijk."

Uit gegeten met Kerst? Grote kans dat u een stukje vlees van Meatstreet op uw bord heeft gehad. “In Sittard-Geleen alleen al zijn de meeste eetgelegenheden klant bij ons”, zegt Yurau Martens, inkoper en één van de teamleiders bij Meatstreet. “Deze stad is niet voor niets onze thuisbasis. Verder beleveren we vanuit Born heel Zuid-Nederland tot en met Rotterdam en Deventer. Onze zusterbedrijven in Schagen en Beverwijk nemen de rest van het land voor hun rekening.”

300 medewerkers
Meatstreet is een van de grootste vleesleveranciers van Nederland. Het bedrijf kreeg twee jaar geleden zijn huidige vorm met drie vestigingen, in totaal 300 medewerkers en een wekelijkse productie van zo’n 125.000 kilo vlees. Fabriekswerk luidt dan het vooroordeel, maar een kijkje achter de schermen in de hoofdvestiging in Born schetst een verrassend beeld. In verschillende ruimtes snijden medewerkers grote stukken vlees vakkundig op maat tot schnitzels, sudderlappen en satéblokjes. “Ambachtelijk werk”, aldus Martens, “onder leiding van opgeleide slagers. Natuurlijk doen we dat efficiënt met machines en zelfs robotsnijders, maar op een verantwoorde manier. Het vlees komt uit Noord- en Zuid-Amerika en Europa. Allemaal gecertificeerd, van dieren die goed behandeld zijn. Bij ons koop je geen kiloknaller. We doen ook geen zaken met supermarkten die enkel voor de laagste prijs gaan. Ik weet dat er veel kritiek is op de vleesproductie en consumptie. Juist daarom werken wij met eerlijke producten, inclusief biologisch assortiment.”

Bewerkt
Behalve vers, rauw vlees voor de horeca en tehuizen levert Meatstreet meer en meer bewerkte producten. “We haken in op de verschillende trends. Barbecue en slowcooking bijvoorbeeld. Zo hebben we volautomatische barbecues en ovens waarin we stukken vlees wel 24 uur laten garen. We garen ook veel voor, zoals spareribs, kwarteltjes, kip en stoofvlees. De restaurantkoks krijgen zo een product waaraan ze hun eigen twist kunnen geven. Net zoals de zorginstellingen. En hoewel het industrieel lijkt, we doen dat op een ambachtelijke manier.” Het industriële zit vooral in de logistiek. De door de slagers verwerkte producten worden volautomatisch verpakt, opgeslagen in koelcellen en diepvries totdat de klanten hun orders sturen. Vervolgens staan 24 vrachtwagens klaar om binnen 24 uur door het hele land te leveren. “In alle mogelijke porties en afmetingen. Van grote klanten zoals tapasketens tot en met kleine restaurantjes. Planning is essentieel.”

Groeien
In Born werken 130 mensen. Meatstreet wil nog groeien, maar het is moeilijk om nieuwe medewerkers te vinden. Op de loonlijst staan daarom ook mensen uit Oost-Europa en enkele medewerkers die de pensioengerechtigde leeftijd al achter zich hebben. “Veel verloop is er gelukkig niet en het ziekteverzuim blijft onder de drie procent. “Wie niet zo gemakkelijk een baan vindt, geven wij een kans. En we houden de arbeidsomstandigheden zo goed mogelijk. Het is hard werken, maar je kunt hier wel een goede boterham verdienen.”

www.meatstreet.nl << Terug naar nieuwsoverzicht

Meer nieuws over Sittard Geleen