8 okt 2020

Millenerpoort: topkarpetten uit Sittard-Geleen

Millenerpoort is een van de grootste Nederlandse producenten van handgemaakte tapijten. Gevestigd in Sittard-Geleen, onderdeel van Vixia en daarmee van het voormalige Participatiebedrijf en het nieuwe Vidar.

Millenerpoort is een sterk bedrijf waarin bijna alle medewerkers een beperking of een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Klanten zitten in het hele land. “Wij leveren alleen maatwerk, elk karpet van Millenerpoort is uniek.”  

Bij het grote publiek doet Millenerpoort misschien niet direct een belletje rinkelen. Maar de betere interieur- en advieszaken op het gebied van woninginrichting weten de weg naar deze producent van bijzondere, exclusieve tapijten wel te vinden. “Unieke karpetten, stuk voor stuk”, zegt Marcel Kuijpers, teamleider productie. “Wij produceren alleen op bestelling. In elke gewenste maat, kleur en precies volgens het ontwerp van de klant. Meestal zijn dat de betere interieurwinkels, zoals Peters interieur in Baarlo, Berden of Piet Klerkx.”

Getuft
De geschiedenis van Millenerpoort gaat terug naar 1974. Als sociaal werkbedrijf maakt het bedrijf in eerste instantie handgeknoopte tapijten. Enkele jaren later komen daar getufte karpetten bij. Het verschil wordt duidelijk tijdens een rondleiding door de fabriek. Met een zogenaamd tuftpistool schieten medewerkers in een razend tempo lusjes wol in een opgespannen doek. Een tekening, al dan niet op het schietdoek, dient als voorbeeld. “Eigenlijk maken we alleen nog maar getufte karpetten”, legt Marcel Kuijpers uit. “Handgeknoopt tapijt is erg arbeidsintensief en daarmee wordt het prijskaartje erg hoog. Ook kunnen we met de tuftmethode meer ingewikkelde patronen aan, omdat we dan tuftrobots inzetten.”

Robots
Millenerpoort beschikt over twee robots. Hiermee werden bijvoorbeeld voor Cultuurhuis Felix Meritis Amsterdam vier wandkleden van elk 25 vierkante meter getuft, kopieën van beroemde schilderijen.

“De mensen blijven echter ons belangrijkste kapitaal en veruit de meeste karpetten worden door hen met de hand getuft. Dit jaar leveren we zo’n 6.000 vierkante meter karpetten uit, voldoende om quitte te spelen. De toekomst ziet er rooskleurig uit. De vraag naar kwalitatieve karpetten neemt gestaag toe en we zien kansen in de Duitse markt. Deze kansen kunnen op langere termijn ook leiden tot nieuwe leerwerkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zoals statushouders of langdurig werklozen. Momenteel hebben we in de productie 25 medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt aan de slag, waaronder Tsaedu. “Ik ben nu ruim vier jaar in Nederland en heb via het Participatiebedrijf bij Millenerpoort eindelijk een fijne werkplek gevonden.” We investeren fors in begeleiding, zodat medewerkers zich prettig voelen en hier graag werken.”

Natuurlijk
Millenerpoort werkt hoofdzakelijk met natuurlijke materialen. De wol komt van Nieuw-Zeelandse Merinoschapen en het Tencelgaren van Eucalyptusbomen. Het garen wordt gesponnen door spinnerijen in Duitsland en Tsjechië. “Het Eucalyptusgaren is wat nieuws; dat glanst mooi. We hebben tachtig kleuren op voorraad waarmee we door te mengen alle mogelijk kleuren kunnen leveren. Hoog- of laagpolig, in verschillende diktes. Daardoor kunnen we altijd iets exclusiefs leveren, geen twee tapijten zijn hetzelfde.”

www.millenerpoort.nl << Terug naar nieuwsoverzicht

Meer nieuws over Sittard Geleen