28 mrt 2019

Mitsui volgt Japanse ‘broer’ op Chemelot

Chemelot verwelkomt dit jaar een tweede Japans bedrijf. Na SEKISUI S-LEC kondigde Mitsui in januari officieel de vestiging aan van een researchcenter op de Chemelot Brightlands Campus. En de bouw van een kunststoffabriek op de site.

Rond de zomer moet de fabriek van Mitsui gereed zijn om PP Compounds te produceren. Autofabrikanten maken hier bumpers, dashboards en andere onderdelen mee. De compounds zijn licht en sterk, ze verlagen zo het gewicht van auto’s. Dat is gunstig voor het brandstofverbruik en goed voor het bereik van elektrische auto’s. De nieuwe fabriek en het researchcenter van Mitsui leveren ongeveer 100 banen op, zo laat de Japanse directie weten.

Automotive

Mitsui is een van de oudste ondernemingen in Japan. Opgericht in 1673 en inmiddels uitgegroeid tot een multinational met ruim 470 vestigingen over de hele wereld. Er werken in totaal zo’n 42.000 mensen. De keuze voor Sittard-Geleen heeft vooral te maken met de centrale ligging en de goede verbindingen met de zeehavens en het Europese achterland. Ook de aanwezigheid van bedrijven als SABIC, Arlanxeo, DSM, Sekisui, Brightlands Materials Center en Polyscope is voor Mitsui belangrijk. Manager Marco van Putten: “Net als de vele faciliteiten en onderwijsinstituten op de campus. En de aanwezigheid van internationale kenniswerkers. We willen samenwerken, zeker met ons R&D-center. Verder is het ideaal dat we onderzoek en productie verbinden; dé voorwaarde voor innovatie.”

SEKISUI S-LEC

Mitsui volgt het voorbeeld van Japanse ‘broer’ SEKISUI S-LEC. Dit bedrijf besloot vorig jaar om naast een tweede grondstoffenfabriek ook een researchcenter op Chemelot te vestigen. In Roermond maakt het Japanse bedrijf met de grondstof transparante folies van kunststof. Die worden onder andere in voorruiten van auto’s verwerkt. “De folie is een kunststof laagje tussen twee lagen glas. Het zorgt ervoor dat de autoruit niet versplintert bij een aanrijding of als er steentje tegenaan springt”, legt Jan Lemmens uit, director production bij SEKISUI S-LEC. “In voorruiten zelfs verplicht, want een voorruit die versplintert is natuurlijk levensgevaarlijk.”

Naast de standaard folie heeft Sekisui S-LEC ook speciale geluid- en warmtewerende folies ontwikkeld. “In de auto’s betekent dat meer comfort, minder benodigde airco en dus minder brandstofgebruik. Ook de architectuur, onze tweede afzetmarkt, verwerkt de folie in ramen. Die laten daardoor minder geluid en zonnewarmte door. Ook dat is weer energiebesparend.”

150 miljoen

SEKISUI S-LEC investeert in totaal 150 miljoen euro in Sittard-Geleen en Roermond. Er komen ongeveer 50 banen bij. In het Europese researchcentrum van SEKISUI S-LEC op de Brightlands Campus worden nieuwe folies ontwikkeld. Ook onderzoekt het bedrijf of de folies gemaakt kunnen worden van biobased materiaal.  

www.mitsui.com
www.s-lec.eu/nl

<< Terug naar nieuwsoverzicht

Meer nieuws over Sittard Geleen