15 apr 2020

Nieuwkomers op Brightlands Campus: Ioniqa, CiMaas en Neuroplast

De Brightlands Chemelot Campus groeit als kool. Afgelopen jaar werden twee Brighthouses gebouwd, verzamelgebouwen die de toeloop van jonge bedrijven en zogenoemde doorgroeiers opvangen.

Hier vestigden zich onder andere CiMaas en Neuroplast. Elders op het campusterrein streek Ioniqa neer met een fabriek voor het verwerken van gebruikt plastic. 

Met het Ioniqa team sleutelde oprichter en CEO Tonnis Hooghoudt acht jaar aan een methode om afvalplastic om te zetten in nieuwe grondstoffen en plastic duurzaam te maken. Begin vorig jaar vond hij investeerders voor zijn bedrijf en voor de bouw van een eerste fabriek op de Brightlands Chemelot Campus. Gaandeweg werd Ioniqa ook nog eens uitgeroepen tot ‘nationaal icoon’. Een titel van het Ministerie van Economische Zaken, die slechts eens in de drie jaar wordt uitgereikt aan drie innovatieve, veelbelovende ondernemingen.

Moleculen 
Ioniqa koos voor Geleen om de eerste fabriek neer te zetten. “Het hele jaar door worden grote afgesloten zakken met 2 ton plastic aangevoerd. Die verwerken we tot grondstoffen.” Eerste klanten zijn Coca Cola en Unilever, die van de nieuwe grondstoffen van Ioniqa weer voedselveilige PET-flessen willen maken.  “We draaien het productieproces om”, legt Tonnis uit. “We maken weer zuivere moleculen van gekleurde petflesjes en plastic schaaltjes, die nu niet worden verwerkt. Plastic producenten kunnen die dan verwerken tot nieuwe, voedselveilige producten. Dit procedé kun je eindeloos herhalen, waardoor het gebruik van nieuwe olie overbodig wordt. Het is dé manier om de plastic afvalberg af te breken en de oliekraan voor plastic dicht te draaien.”   

Toepassingen 
Ioniqa concentreert zich verder op nieuwe toepassingen en producten. “Uiteindelijke willen we ook biologische plastics gaan recyclen. We bouwen dan voort op onze huidige techniek. De centrale ligging van Geleen in Europa was één van de redenen om ons hier te vestigen. Daarnaast zijn op de campus veel faciliteiten en landen er steeds meer gevestigde ondernemingen en startups. Ook is er ruimte voor groei.” 

www.ioniqua.com

CiMaas en Neuroplast gelden als pioniers in  de geneeskunde die zich toelegt op het herstel van ongezonde cellen in het menselijk lichaam. Beiden begonnen hun activiteiten op de Brightlands Campus in Maastricht en verhuisden afgelopen zomer samen naar de Geleense campus. “We hebben elkaar goed leren kennen in Maastricht”, zegt Wilfred Germeraad, CEO van CiMaas. “Van concurrentie is geen sprake. Wij ontwikkelen middelen die het immuunsysteem afremmen, CiMaas richt zich op het vernietigen van kankercellen via een actief immuunsysteem. Dat zijn tegengestelde kanten van hetzelfde systeem. In het voorjaar hebben we besloten om intensief te gaan samenwerken. Wel als twee afzonderlijke bedrijven. We delen zoveel mogelijk spullen, diensten en apparatuur. Daarmee besparen we fors. Voorbeelden: de cleanrooms, de vriezers, het logistieke systeem, vergaderruimte, pantry.”

Aanvullen 
“We vullen elkaar perfect aan, er is op veel vlakken synergie”, vult Johannes de Munter aan, CEO van Neuroplast, het bedrijf dat onlangs 4 miljoen euro ophaalde voor onderzoek naar een therapie voor dwarslaesie. “We waren allebei toe aan een nieuwe fase met meer ruimte, grotere labs en cleanrooms. Hier in Geleen hebben we de ruimte en de productiefaciliteiten.” Johannes: “Regeneratieve geneeskunde is de geneeskunde van de toekomst. Wij verwachten dat hier meer gelijksoortige ondernemingen neerstrijken, omdat hier alle faciliteiten voorhanden zijn en er veel ruimte is voor netwerken.”

www.neuroplast.com
www.cimaas.com   << Terug naar nieuwsoverzicht

Meer nieuws over Sittard Geleen