
Olie en plastic uit papierafval
Dit voorjaar opent onderzoeksinstituut InSciTe op de Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen een nieuwe proeffabriek voor de productie van olie.

Geen aardolie, maar olie uit groene en schone alternatieven zoals uit lignine, dat overblijft als je uit hout mooi wit papier hebt gemaakt. “Met deze fabriek zetten we een belangrijke volgende stap met InSciTe.”
Bijna 80 miljoen euro legden Universiteit Maastricht, Maastricht UMC+, TU Eindhoven, DSM en de Provincie Limburg in 2014 voor InSciTe op tafel. InSciTe versnelt de ontwikkeling van veelbelovende vernieuwingen naar daadwerkelijke producten waar mens en maatschappij behoefte aan hebben. “Zie het als een hypermodern laboratorium om nieuwe materialen voor industriële en medische toepassingen te testen”, legt directeur Emiel Staring uit. “Tientallen startende ondernemers en afgestudeerde onderzoekers hebben ideeën voor nieuwe materialen uit bijvoorbeeld plantenresten. Maar ze hebben geen geld en tijd om een eigen lab te bouwen en deskundige medewerkers aan te nemen. Bij ons kunnen ze terecht om te testen, samen met onze gespecialiseerde kenniswerkers. En dat tegen zeer redelijke tarieven.”
Veelbelovend
InSciTe opende de deuren in 2015 en haalde sindsdien een aantal veelbelovende projecten binnen. Zo werkt men er aan een nieuwe kunststof voor vervangende aderen en bloedvaten. “Dat is een mooi voorbeeld van een medische toepassing”, vervolgt Emiel Staring. “Daarnaast worden hier veel nieuwe materialen onderzocht. De industrie zoekt naarstig naar vervangers voor aardolie voor de productie van kunststoffen. Onze maatschappij wil niet langer afhankelijk zijn van aardolie. Duurzaamheid, recycling en milieu staan voorop. Biomaterialen zijn een alternatief. Maar voordat je onderdelen van auto’s of vliegtuigen vervangt, wil je eerst de eigenschappen van het materiaal kennen. Hoe stevig is de nieuwe kunststof? Hoe veilig en hoe duurzaam? En hoe kun je dat op grote schaal produceren? Daar zijn onze mensen samen met de ondernemers dagelijks mee bezig.”
Proeffabriek
Met veelbelovende uitkomsten is succes nog niet verzekerd. “Na de proeven in een laboratorium volgt de eerste productie in een fabriek. Opnieuw een grote investering die startende bedrijven lastig kunnen financieren. Daarom komt er nu op Chemelot een proeffabriek waar ondernemers die volgende stap wél kunnen zetten.” Eerste klant is het Eindhovense Vertoro, dat ‘groene’ olie wil produceren uit lignine. “Lignine blijft over als restproduct bij het maken van papier. Een bruine drab die heel geschikt is om vloeibare olie van te maken, zo bleek in het lab. Deze olie kan bijvoorbeeld de zwaar vervuilende scheepsdiesel vervangen. De markt heeft belangstelling, maar wil ‘in het echt’ kunnen testen. Daarom is zo’n proeffabriek noodzakelijk.”
Interesse
InSciTe investeert een paar miljoen euro in de proeffabriek, die ook geschikt is voor andere partijen. “Er is veel interesse, uit binnen- en buitenland, omdat hier op Chemelot alle faciliteiten voorhanden zijn. Wie weet, misschien staat hier in Sittard-Geleen over een paar jaar de eerste grote lignine-olie fabriek ter wereld.”
<< Terug naar nieuwsoverzicht