17 okt 2017

Onverwoestbare lijm uit Sittard-Geleen gaat hele wereld over

Door plaatsgebrek verhuisde Guy Vroemen in 2015 het hoofdkantoor en twee productielijnen van zijn bedrijf AFTC van Maastricht naar de Hofkamp in Sittard-Geleen. Amper drie jaar later komt hij alweer ruimte tekort.

“De vraag naar onze vernieuwende lijm blijft explosief groeien, wereldwijd.”

“Wat doe jij voor de kost? Ik maak plaksel.” Guy Vroemen lacht. “Doet het altijd goed op een feestje. Ik word dan nogal vreemd aangekeken, maar het is natuurlijk wel zo. Alleen maken we met AFTC wel heel bijzondere plaksel.”

Lijmstrip

De jonge ondernemer, 35 pas, legt een rode rol op zijn bureau. “Kijk”, zegt hij, “dit is een dubbelzijdige lijmstrip om kunststof en aluminium aan elkaar te bevestigen. Muurvast en tegelijk flexibel. Onverwoestbaar eigenlijk. Wordt gebruikt in auto’s, vliegtuigen, treinen, telefoons, computers elektronica en tal van andere producten. In elke auto is zo’n 500 meter verwerkt, in elke iPhone vind je onze lijmstrips. Er zijn duizenden toepassingen. Zonder het te beseffen hebben we er dagelijks mee te maken.”

De basis voor de gepatenteerde lijm is acryl, meer wil Guy Vroemen er niet over kwijt. “Negen  jaar geleden met mijn toenmalige compagnon ontwikkeld op basis van een bestaand product en op de markt gebracht. Net toen de economische crisis begon ja, maar dat speelde ons alleen maar in de kaart. Autofabrikanten hadden steeds meer lijm nodig om onderdelen te bevestigen en waren ook op zoek naar goedkopere lijm. Dat gold ook voor de elektronica-industrie. Wij kwamen in feite als geroepen.”

In recordtempo bouwde de geboren Maastrichtenaar AFTC uit tot een wereldwijd opererend bedrijf met fabrieken in Korea en Sittard-Geleen. En tegenwoordig met vestigingen in twaalf landen en honderden klanten in Europa, Amerika en Azië. Toeleveranciers van vrijwel alle automerken doen zaken met AFTC. BWM, PSA, Fiat, Bugatti, Porsche, VW, enzovoort.

Ligging

Momenteel staan er ruim 300 mensen op de loonlijst van wie ruim 40 in Sittard-Geleen. “Voor ons is dit een ideale locatie. Door de centrale ligging, de goede bereikbaarheid maar vooral ook omdat we nauwe banden onderhouden met de Brightlands Chemelot Campus. Deze campus heeft alle voorwaarden om snel te kunnen vernieuwen. Hier kunnen ook kleinere bedrijven hum ambities waarmaken. Omdat kennis wordt gedeeld en er zoveel verschillende disciplines samenkomen. Beste voorbeeld vind ik CHILL waar studenten, docenten en onderzoekers samen werken aan opdrachten uit het bedrijfsleven werken. Ik help graag bij de verdere ontwikkeling van de campus. Die zorgt immers voor hoogwaardige en interessante banen in de regio, voor een stabiele toekomst.”

Geheim

Ook Guy Vroemen gaat er wel eens te rade, maar de meeste nieuwe lijmproducten ontwikkelt hij in de eigen laboratoria aan de Hofkamp. Een plek waar pottenkijkers niet welkom zijn, net zomin als in de volledig geautomatiseerde fabriek. “De concurrentie kijkt altijd mee en sommige afnemers willen niet herkend worden. Dus houden we alles zo veel mogelijk geheim.”

<< Terug naar nieuwsoverzicht

Meer nieuws over Sittard Geleen