30 jun 2020

Proeffabriek op Brightlands Chemelot Campus uitgebreid met nieuwe installatie

Op 29 juni is in een proeffabriek op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen een nieuwe installatie in gebruik genomen.

Het jonge bedrijf Vertoro gaat er de afvalstof lignine verwerken tot ‘groene olie’ als grondstof voor bioplastics, chemicaliën en brandstof.

Multi Purpose Pilot Plant 
In de proeffabriek, die op de Brightlands Chemelot Campus de ‘Multi Purpose Pilot Plant’ wordt genoemd, kunnen ondernemers samen met onderzoekers processen en innovatieve materialen testen en in beperkte hoeveelheden produceren. Dat is precies waar de Brightlands Chemelot Campus voor staat: innovatieve ondernemers helpen hun ideeën te testen en uit te voeren.

Vertoro
Vertoro is zo’n onderneming. De startup focust op het omzetten van lignine naar een olie die als grondstof kan worden gebruikt voor de productie van materialen, chemicaliën en brandstoffen. Om dit doel te verwezenlijken heeft het bedrijf op 29 juni een nieuwe installatie in de Multi Purpose Plant in gebruik genomen.

"Lignine blijft over van hout als restproduct bij bijvoorbeeld de productie van papier of het maken van bio-ethanol’, legt Dannie van Osch uit, chief business officer bij Vertoro. "Nu is het een afvalproduct dat verbrand wordt. Na het maken van lignine olie is deze echter geschikt als grondstof. Zo snijdt het mes aan twee kanten, iedereen wordt er beter van. Bij de verbranding van lignine komt wel weer CO2 vrij, maar idealiter kunnen we dit CO2 neutraal houden."

In de nieuwe installatie op de Brightlands Chemelot Campus kan tot wel 150 liter per dag worden geproduceerd, waardoor grootschalige productie mogelijk wordt.

--

Foto: v.l.n.r. Wout Ludema (manager operations van Brightlands Chemelot Campus), Emiel Staring (Managing Director van InSciTe) en Dannie van Osch (chief business officer van Vertoro)

Meer weten over Vertoro en de Multi Purpose Pilot Plant? Lees verder op brightlands.com >>     << Terug naar nieuwsoverzicht

Meer nieuws over Sittard Geleen