1 aug 2016

Sittard-Geleen blijft ideale basis voor Zuidlease

Zuidlease is veruit het grootste autoleasebedrijf van Limburg voor de zakelijke markt. De komende jaren ziet directeur en mede-eigenaar Olaf Houben de lease van elektrische auto’s explosief groeien.

Het vanaf de oprichting in Sittard-Geleen gevestigde bedrijf is er helemaal klaar voor.

Bij de renovatie van de Industriestraat, waar het pand van Zuidlease staat, is ook gedacht aan het plaatsen van elektrische laadpalen, want het gaat niet lang meer duren voordat een meerderheid van de leaserijders duurzame stroom tankt in plaats van benzine of diesel. Olaf Houben: “Steeds meer grote merken komen op de markt met een of meerdere volledig elektrisch aangedreven modellen. Betaalbare auto’s, maar nog belangrijker: met betere en snel oplaadbare batterijen waardoor de actieradius groter wordt. Zeker voor de leasemarkt is dat van belang, want de meeste gebruikers maken veel kilometers. Zij willen niet om het uur stilstaan om te laden.”

Bijtelling

Ook de Nederlandse fiscus jaagt de overstap aan naar de duurzame elektrische auto’s. Vanaf 2017 geldt alleen nog voor de volledig elektrische auto het voordelige bijtellingstarief van vier procent. Het extra voordeel op de nieuwe hybride auto wordt dan afgeschaft terwijl de leaserijder op fossiele brandstof 22 procent van de aanschafprijs jaarlijks bij zijn inkomen moet optellen. Een verschil dat kan oplopen tot honderden euro’s per maand. “Ik verwacht dat het vanaf komend jaar snel gaat”, zegt Olaf Houben die in 1996 directeur werd van Zuidlease. “De belangstelling is er in ieder geval. Veel ondernemers willen weten hoe het zit en zullen uiteindelijk hun wagenpark te vervangen. Dat gaat geleidelijk omdat fiscale voordelen op eerder geleasede auto’s nog even doorlopen, maar uiteindelijk zie ik de meerderheid wel overstappen. Ons bedrijf is daar al helemaal op ingericht, we kunnen elke (potentiële) klant adviseren en een scherpe aanbieding doen. We zijn groot geworden met persoonlijke aandacht voor onze klanten. We leveren maatwerk aan vooral het midden- en kleinbedrijf waarbij het niets uitmaakt of het nu gaat om één auto of 25. We koesteren elke klant.”

Groeien

Zuidlease viert volgend jaar het zilveren bestaansfeest. Olaf Houben staat dan 20 jaar in het roer. Hij heeft het bedrijf vooral in de crisisjaren sterk zien groeien. “Omdat ondernemers het cash geld hard nodig hadden en hebben”, legt hij uit. “Met Lage Landen als moedermaatschappij beschikken we zelf over voldoende kapitaal om de auto’s wel aan te schaffen. Wij zien de omzet voor het achtste achtereenvolgende jaar groeien, en niet zelden met dubbele cijfers.”

Bij Zuidlease werken 25 mensen, de omzet schoot afgelopen jaar voor het eerst door de grens van 30 miljoen euro. Momenteel dragen zo’n 3500 auto’s het stickertje van Zuidlease. Volgens Olaf Houben zit er nog wel groei in. “Zeker, en daarvoor hoeven we niet over de provinciegrenzen heen te kijken. Ook richten we ons op de markt voor personal lease, niet met stuntaanbiedingen maar ook met maatwerk. De Limburgse zakelijke leasemarkt is nog niet verzadigd. De economie draait beter, er zijn veel minder faillissementen, tegelijk blijft leasen populair. Je verlegt toch de meeste risico’s tegen eerlijke tarieven. Natuurlijk hebben we concurrenten, maar we hebben een uitstekend netwerk van vaste klanten opgebouwd. Service en persoonlijke aandacht zijn zeker in Limburg belangrijk. Daarom hebben we zes accountmanagers aan de slag. Relatief veel, maar zij maken wel het verschil.”

Ondernemen

Zuidlease vestigde zich in 1992 in Sittard-Geleen en Olaf Houben heeft geen plannen om te verkassen. “Waarom zouden we? We zitten op een centrale plek met voldoende ruimte. Sittard-Geleen is een goede plek om te ondernemen.”

Persoonlijk wil de in Munstergeleen opgegroeide ondernemer niet weg uit het zuiden. “Ik heb tien jaar in de randstad gewoond. Ik zou niet meer terug willen. We wonen nu aan de rand van de stad tegen de natuur aan. De historische binnenstad van Sittard heeft een mooi aanbod van winkels en horeca waar we zeer regelmatig gebruik van maken. Er is cultureel van alles te beleven, er zijn goede onderwijsmogelijkheden en ook op sportgebied is er keuze genoeg. Ik tennis hier, onze twee zonen voetballen bij DVO en Born. Allemaal prima.”



Betrokkenheid
De betrokkenheid bij de stad blijkt ook uit de gulle sponsoring van evenementen en sportverenigingen. Komend jaar wordt Zuidlease officieel partner van de gemeente en draagt daarmee bij aan verschillende culturele evenementen. “Ik vind dat je als ondernemer ook iets mag terugdoen jegens de maatschappij. Het jaarlijkse bedrijfsuitje houden we samen met De Zonnebloem. Eén dag gaan onze mensen op stap met ouderen en gehandicapten die de deur nauwelijks uitkomen. Altijd een mooie dag, geen enkele medewerker die verstek laat gaan. Ook een vorm van duurzaam ondernemen.”

<< Terug naar nieuwsoverzicht

Meer nieuws over Sittard Geleen