3 dec 2019

Sittard-Geleen economisch sterkste gemeente van Limburg

Sittard-Geleen is op economisch gebied de sterkste gemeente van Limburg. Dat blijkt uit het rapport ‘Economische Toplocaties 2019’ van Bureau Louter in Delft.

In het rapport, dat dit jaar uit vijf hoofdstukken bestaat, worden de economische prestaties van Nederlandse gemeenten en regio’s in kaart gebracht.

Sittard-Geleen staat in de ranglijst ‘Economische Toplocaties 2019’ landelijk op de 30e plaats en is daarmee economisch gezien de best presterende gemeente van Limburg. Roermond, Venlo en Maastricht eindigden achtereenvolgens op een 37e, 40e en 70e plaats. In totaal zijn 351 Nederlandse gemeenten opgenomen in de ranglijst.

Het onderzoek werd ook dit jaar uitgevoerd door Bureau Louter aan de hand van gegevens van LISA, een onontbeerlijk gegevensbestand voor ruimtelijk-economisch onderzoek in Nederland, aangevuld met gegevens van de Kamer van Koophandel en het CBS. 

Aan de hand van 25 indicatoren op het gebied van demografie, economie, woningmarkt, arbeidsmarkt en welvaart is de ontwikkeling van de sociaal-economische dynamiek voor gemeenten en regio’s gevolgd. De jaarlijkse ranglijsten die betrekking hebben op de economische prestaties en dynamiek zijn opgesteld met een onderscheid naar typen economische activiteiten en sectoren.

‘Motor van de Limburgse economie’
Naast de ranglijst over economische toplocaties, omvat het rapport ook een gloednieuwe ranglijst van gemeenten met de sterkste MKB-economie. In deze lijst neemt Sittard-Geleen voor de provincie Limburg een 5e positie in.

"De uitkomst van dit onderzoek bevestigt dat Sittard-Geleen de motor is van de Limburgse economie", zegt wethouder Pieter Meekels van de gemeente Sittard-Geleen. "Uiteraard spelen Chemelot en VDL Nedcar een belangrijke rol, maar ook het midden- en kleinbedrijf is in Sittard-Geleen een belangrijke factor."

De onderzoekresultaten van Bureau Louter matchen eveneens met de gewenste profilering van Sittard-Geleen als een ondernemende stad, een merkvisie waar diverse stakeholders uit de stad actief aan meewerken.

www.bureaulouter.nl << Terug naar nieuwsoverzicht

Meer nieuws over Sittard Geleen