8 okt 2019

Super duurzame coating houdt je huis koel

Theo Verweerden koos als chemicus aanvankelijk voor een baan in de marketing, onder andere bij DSM. Een toevallige ontmoeting bracht hem op het spoor van bijzondere coatings.

Hij richtte Lamoral Coatings op en vestigde zich afgelopen voorjaar op de Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen. “We hebben nu een coating waarmee we enorm kunnen besparen op energie en CO2-uitstoot.”

In het Centercourt op de campus haalt Theo Verweerden een zilverkleurig stukje buigzaam materiaal uit zijn tas. ‘Als je dit op daken plakt”, zegt hij, “daalt de temperatuur op het dak in de zon met 25 graden. Koeling is bijna niet meer nodig en dus bespaar je op airco én CO2-uitstoot. Wel 25 kilo per vierkante meter. We hebben dit succesvol getest met een groot bedrijf in Azië en de eerste orders zijn binnen.”

Warmtewerend en weersbestendig
Coolroofing oftewel dakkoeling. Het is slechts één van de toepassingen voor de coating die Theo Verweerden met zijn bedrijf Lamoral heeft ontwikkeld. “In combinatie met een laagje aluminium wordt het zonlicht volledig teruggekaatst. Onze coating houdt Uv-straling namelijk voor de volle honderd procent tegen. Daarnaast beschermt het dunne laagje tegen regen, roest en temperatuur. Dat is toch waarnaar we op zoek zijn in de huidige tijd. Materialen die langer meegaan en dus duurzaam zijn.”

Theo Verweerden maakte als marketingdirecteur van DSM eind 2015 kennis met een heel speciale coating voor antennes in de ruimtevaart. “Ik zag meteen meer toepassingen. Met twee investeerders en een technoloog zijn we aan tafel gegaan. Om de coating te perfectioneren én geschikt te maken voor andere toepassingen. In 2016 is Lamoral geboren en ben ik het bedrijf gaan leiden.’

CHILL
Eerste opgave was een coating ontwikkelen die op verschillende materialen aangebracht kon worden. “In de Chemelot Innovation and Learning Labs (CHILL) hier op de campus  hebben we ongeveer twee jaar lang allerlei samenstellingen en toepassingen getest. Dat deden we samen met onderzoekers, docenten en leerlingen van de universiteiten van Maastricht en Aken en Zuyd Hogeschool. De resultaten waren verbluffend. Reden om de eerste modellen bij onafhankelijke instituten neer te leggen. De conclusie is eenduidig: de Lamoral coating weert honderd procent Uv-straling en biedt daarmee mooie kansen op het vlak van duurzaamheid. Materialen roesten en verweren niet meer, kunnen alle weersomstandigheden aan, houden hun kleur en stoten vuil af.”

Internationale belangstelling
Begin dit jaar vestigde Lamoral zich officieel in Geleen. Klanten vinden is geen probleem. Belangstelling is er volop, uit binnen- en buitenland. Er zijn zoveel toepassingen voor deze coating. Reclame- en andere borden, autowrapping en textiel. Bram Tankink, oud-wielrenner en nu ambassadeur duurzaamheid voor deze campus, heeft een gecoat wielershirt uitgetest. Dat blijft droog onder alle weersomstandigheden. Het neemt geen water meer op.

Veel toepassingen
Lamoral richt zich nu vooral op de dakfolies, maar er lopen ook testtrajecten met onder andere Trespa, Shell en Euramax. “De mogelijkheden zijn enorm. Gebouwen, koeltransport, verkeersborden, billboards, schoenen, textiel.”  

www.lamoral-coatings.com << Terug naar nieuwsoverzicht

Meer nieuws over Sittard Geleen