23 jun 2021

Topkwaliteit mondmaskers uit Sittard-Geleen

Vorig jaar zomer besloten de jonge ondernemers Bram van Cleef en Bas Janssen om mondkapjes te gaan produceren. Nu lopen er elke werkdag zo’n 25.000 stuks van de band bij hun bedrijf BAB-Medical.

FFP2-kapjes van de hoogste kwaliteit, met name geschikt voor ziekenhuizen en zorginstellingen. Gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Grootste uitdaging is nu het vinden van afnemers.

Bas Janssen en Bram van Cleef zijn trots. De productielijn voor mondkapjes draait stabiel, de kinderziektes zijn overwonnen. “Normaal gesproken produceren we hier tegen de 25.000 mondmaskers per dag”, zegt Bas. “We kunnen dat nog een beetje opvoeren, waarmee we op een half miljoen stuks per maand uitkomen.”

Markt

Een jaar geleden zouden zich nog rijen hebben gevormd voor de bedrijfsruimte van BAB-Medical, ondergebracht bij Vidar aan de Millenerweg in Sittard. Toen waren mondkapjes en andere beschermingsmiddelen tegen corona schaars. Nu zijn de magazijnen goed gevuld. Toch zijn de twee ondernemers niet bang dat ze te laat zijn ingestapt.

“Nee hoor”, zegt Bram. “Mondkapjes blijven nodig, zeker in ziekenhuizen en zorginstellingen. We zijn nog niet van het coronavirus af en daarnaast blijft hygiënisch en veilig werken noodzakelijk. Per dag worden er alleen al in Limburgse zorginstellingen tienduizenden verbruikt. Ik ben er vast van overtuigd dat we met onze kapjes een stuk van de markt veroveren.”

Goedkoper

Heel hard gaat dat niet, erkent Bas. “Het Rode Kruis is klant, verder is het niet makkelijk. Vreemd eigenlijk. We leveren mondmaskers van de allerbeste kwaliteit. Vijflaags, met de allerlaagste ademweerstand. Gecertificeerd volgens de strengste normen en ook nog eens goedkoper dan de Chinese varianten waarvan het niet altijd zeker is of hun certificaten kloppen. Ik denk dat de Nederlandse markt niet om ons heen kan. We zijn nu volop aan de slag met inkopers.”

Vidar

De twee ondernemers zijn BAB-Medical niet gestart uit winstbejag. Ze hebben beiden al een goedlopende onderneming: Soundsdale en schoonmaakbedrijf R. Janssen. “We zagen vorig jaar wel een kans”, zegt Bram. “Bas belde mij of ik voor zijn medewerkers maskers kon kopen in China, waar ik de nodige contacten heb. Dat bleek niet zo gemakkelijk. Lang verhaal kort: we besloten ze zelf te maken. Met een derde partij hebben we geïnvesteerd in machines, een contract gesloten met Vidar en in september zijn we begonnen.”  

Duwtje

De keuze voor Vidar was niet toevallig. “Door werknemers van Vidar in te zetten, kunnen we de productiekosten drukken”, legt Bas uit. “Tegelijk krijgen mensen die een duwtje in de rug nodig hebben een kans. Bij Vidar werken mensen met een beperking, asielzoekers met een status, langdurig werklozen en herintreders. Ze krijgen de kans om werkervaring op te doen en waar mogelijk door te stromen naar regulier werk.”


<< Terug naar nieuwsoverzicht

Meer nieuws over Sittard Geleen