
Van piepkleine staafjes voor batterijen tot plasmapleisters voor suikerpatiënten
Van de bloeiende Philips-fabrieken in Sittard-Noord is weinig meer over. De laatste beeldbuizen verlieten bijna twintig jaar geleden de expeditie, duizenden medewerkers verloren hun baan. Eén onderdeel maakte een doorstart: KeyTec.

Producent van talloze industriële onderdelen. Maar ook van hi-tech medische apparatuur en ingewikkelde onderdelen voor zonneparken en elektrische auto’s.
Over een maand of vier komt ie op de markt: de plasmapleister voor diabetespatiënten. Ook in een ver stadium: een compact apparaat om bloedplaatjes te verwerken tot een soort pasta. Daarmee kunnen operatiewonden sneller genezen. Zijn we op bezoek bij een hip hi-techbedrijf ? Nee dus, dit is KeyTec.
Een bedrijf met ruim 100 medewerkers en vorig jaar een omzet van 13 miljoen euro, onderdeel van een Maleisische multinational. Een bedrijf dat bijvoorbeeld per jaar meer dan een miljard piepkleine staafjes voor batterijen maakt. Of vele tienduizenden simpele en ingewikkelde onderdelen voor auto’s, elektronica, telefoons, zonnepanelen en machines.
Verrassend
Dat het bedrijf ook medische apparatuur maakt, is verrassend. Rudi Grootjans, general manager van KeyTec glimlacht. “Het grote publiek heeft inderdaad nauwelijks een idee van wat we hier allemaal ontwikkelen en maken. Ach, we zoeken de publiciteit niet. We maken die speciale producten voor andere bedrijven, onze naam staat er niet op. Van de andere kant zijn we natuurlijk best trots op wat we doen. We zitten hier nu 20 jaar en zijn een kerngezond bedrijf. Er is veel maakindustrie uit Nederland verdwenen, ons lukt het toch om te overleven. Sterker, we groeien en investeren elk jaar in uitbreiding, automatisering, robotisering en duurzaamheid.”
Kachelpijp
Rudi Grootjans, ooit bij Philips in Sittard begonnen en na enige omzwervingen sinds 2006 algemeen directeur van KeyTec. Hij heeft nog zo’n mooie verrassing. Hij laat een stukje ‘kachelpijp’ zien, onmisbaar onderdeel voor een zonnecentrale in de woestijn van de Verenigde Arabische Emiraten. “Een heel bijzonder metaal, dat we verbinden met glas. Door de glazen buis stroomt olie die verhit wordt tot 500 graden. Daarmee wordt zout vloeibaar gemaakt zodat het geschikt is voor opslag van elektriciteit. Een project van ik zo’n 9 miljard euro. Dé stap naar opslag van elektriciteit.”
Metaal en kunststof
De productie van medische apparatuur en de solarbuis zijn voorbeelden van aansprekende projecten die in Sittard vorm krijgen. Daarnaast produceert KeyTec talloze grote en kleine onderdelen uit metaal en kunststof. “Ook vaak de moeilijkere spullen zoals samenstellingen uit metaal en kunststof. We doen eigenlijk heel veel waarmee we economische risico’s spreiden. Dat lukt aardig, onze Maleisische aandeelhouder is al jaren heel tevreden.”
Duurzaam
KeyTec in Sittard opereert volledig zelfstandig. Veel aandacht is er voor duurzaam ondernemen. Zo werken er permanent zo’n 15 mensen van Vixia in de productie. Verder is de afgelopen vijf jaar het energieverbruik met de helft gedaald, het watergebruik met 90 procent den ook de afvalstroom uitgedund met 90 procent. “Ja, KeyTec lijkt van buiten verouderd”, geeft Rudi Grootjans nog mee. “Van binnen is het dus een heel ander verhaal.”
www.KeyTec.nl