7 sep 2020

VDL Groep en DSM gaan samen medische mondmaskers produceren in Geleen

VDL Groep en DSM gaan samen kwalitatief hoogwaardige medische mondmaskers produceren in Helmond en Geleen.

Dat hebben beide concerns afgelopen vrijdag bekend gemaakt. De nieuwe gemeenschappelijke onderneming, Dutch PPE (Personal Protective Equipment) Solutions, biedt bij de start werkgelegenheid aan enkele tientallen medewerkers in Helmond en Geleen.

Beide bedrijven investeren meerdere miljoenen in de aanschaf van machines en het bouwen van een productielocatie voor meltblown polypropyleen, de kritische filterlaag in medische gezichtsmaskers die virussen filtert, en in de productie van gezichtsmaskers. De gemeenschappelijke onderneming start in oktober 2020 in Helmond met de productie van medische maskers, type FFP2. De meltblown polypropyleenfabriek in Geleen is naar verwachting operationeel vanaf april 2021.

Eerste in Nederland

De gemeenschappelijke onderneming helpt in het voorzien in de urgente behoefte om de wereldwijde, grootschalige productie en leveringsketens van persoonlijke beschermingsmiddelen te diversificeren en de afhankelijkheid van een beperkt aantal producenten te verminderen. Het verwezenlijken van de eerste permanente productiefaciliteit voor kritisch filtermateriaal in Nederland zal zorgen voor meer veerkracht wanneer de vraag naar gezichtsmaskers en de materialen die daar voor nodig zijn in de toekomst mogelijk toeneemt.

Duurzaamheid
Hoewel de eerste prioriteit ligt bij snel, betrouwbaar en stabiel produceren van de hoognodige medische gezichtsmaskers, kijken DSM en VDL tegelijkertijd naar innovatieve en duurzame manieren om de groeiende afvalberg van gebruikte gezichtsmaskers terug te dringen, bijvoorbeeld door gedurende de productontwikkeling te onderzoeken in hoeverre circulair afbreekbare materialen kunnen worden gebruikt.

Het belang dat wordt gehecht aan duurzaamheid is een van de redenen om te kiezen voor Geleen als productielocatie. De nabij gelegen Brightlands Chemelot Campus is immers specialist op het gebied van innovatie en creëert onder meer materialen en processen die bijdragen een duurzame wereld.  

Lees het volledige persbericht 

Bron: VDL Groep / DSM << Terug naar nieuwsoverzicht

Meer nieuws over Sittard Geleen