14 dec 2020

Viralis uit Sittard-Geleen maakt korte metten met corona

Deurklinken, handgrepen, toetsenborden en computermuizen zijn favoriete plekjes voor bacteriën en virussen. Oók van het coronavirus.

Viralis uit Sittard-Geleen brengt met TouchSafe een reinigingsmethode op de markt, die hardhandig afrekent met de ‘beestjes’. Minstens één jaar lang blijven bewerkte oppervlaktes brandschoon. Dat beloven de drie bedrijven achter Viralis: MH Roadstyling, Reinasan en Janssen Schoonmaak.

Een superdun laagje dat corona direct doodmaakt. Het lijkt te mooi om waar te zijn, geeft Bas Janssen, directeur van Viralis TouchSafe, toe. “Toch is het zo. We maken een klink, toetsenbord of een willekeurig ander voorwerp grondig schoon, spuiten het in met TouchSafe en bacteriën en virussen zijn kansloos. Zo gauw ze in aanraking komen met het spul zijn ze morsdood. Het werkt minstens een jaar.”

Veel besmettingen via handen
Een belangrijk wapen tegen corona, want veel besmettingen vinden plaats via de handen. En die worden weer besmet door het vastpakken van klinken, muizen en toetsenborden”, zegt mededirecteur Jos Mostard. “Geloof het of niet, een wc-bril is schoner dan een laptop. Als we klinken en andere gebruiksvoorwerpen behandelen, zeker op werkplekken en scholen, krijgt het coronavirus veel minder kans om zich te verspreiden.”

Jos Mostard is directeur van MH Roadstyling, een reclamebedrijf met 65 medewerkers. Hij en directeur Carl Schoonenberg van Reinasan kwamen op het idee van TouchSafe. “Reinasan is gespecialiseerd in duurzame oplossingen en levert ons een vloeistof waarmee we onze kostbare reclameframes beschermen. Het is water met heel kleine, natuurlijke kristallen van nanoformaat die zich hechten aan het oppervlak. Vuilafstotend, zodat we de frames niet zo vaak hoeven schoon te maken. Toen corona de kop op stak hebben we direct geschakeld. Dit is misschien iets tegen het ellendige virus.”

Veilig en slijtvast
Bas Janssen is met zijn vader René eigenaar van Janssen Schoonmaak en verantwoordelijk voor 160 medewerkers. Hij werd benaderd om het middel in de praktijk uit te testen. “We zijn meteen uitgebreid gaan testen. Echt geweldig spul. Heel eenvoudig aan te brengen met een spuitbusje en vervolgens minstens één jaar slijtvast. Een middel tegen corona, maar ook tegen andere virussen en bacteriën. Het maakt werkplekken veel veiliger.”

Virusproof werkplekken

Binnen enkele maanden stoomden de drie bedrijven Touchsafe rijp voor de markt. “Een perfecte samenwerking”, zegt Jos Mostard. “Mede dankzij een bijdrage uit het Kickstartfonds van ESZL. De belangstelling is groot, bij verschillende bedrijven hebben we al de nodige werkplekken virusproof gemaakt. We starten hier in Sittard en Zuid-Limburg en willen vervolgens landelijk gaan werken. Met gespecialiseerde medewerkers die de behandeling doen en regelmatig komen controleren. Het product komt nu nog uit Japan, maar Reinasan is bereid om TouchSafe bij voldoende vraag zelf te gaan produceren.”

Kansen
“Kansen genoeg”, besluit Bas Janssen. “In kantoren, productiebedrijven, sportscholen, openbare gebouwen, het openbaar vervoer. Nu en ook ná corona, want virussen en bacteriën blijven.”

www.viralis.nl << Terug naar nieuwsoverzicht

Meer nieuws over Sittard Geleen