21 jan 2021

Winnaar Marc Cornelissen Brightlands Award 2021: Panos Kouris

Panos Kouris heeft de Marc Cornelissen Brightlands Award 2021 gewonnen. Zijn innovatieve bedrijf Vertoro is de winnaar als het gaat om verduurzaming. De uitreiking vond gisteren plaats op de Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen.

Het bedrijf van Kouris kan van houtafval lignine maken, een olie die gebruikt kan worden als groene grondstof voor bioplastics of als brandstof voor schepen. Als winnaar ontvangt Kouris 35.000 euro.
Panos Kouris vertelt via WijLimburg: “De maritieme sector is verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de CO2-uitstoot. Als we de diesel vervangen door lignine zal die uitstoot dus sterk dalen én we hoeven geen olie meer op te pompen. Ik ben heel blij met de prijs. Met het geld kunnen we wetenschap nog dichter bij de maatschappij brengen.”

De tweede plaats was voor Dysmus Kisulu van Solar Freeze en Werner Schouten van De Jonge Klimaatbeweging. 

De gebeurtenis was gisteren te volgen via livestream. De prijs werd uitgereikt door Theo Bovens, Commissaris van de Koning in Limburg.

De Marc Cornelissen Brightlands Award wordt eens in de twee jaar uitgereikt op de Chemelot Campus in Sittard-Geleen. De award wordt uitgereikt aan jonge ondernemers die een innovatief idee hebben die bijdraagt aan een duurzamere wereld. De award draagt de naam van een duurzaamheidspionier die in 2015 tijdens een poolexpeditie verongelukte.  << Terug naar nieuwsoverzicht

Meer nieuws over Sittard Geleen