12 dec 2019

Zuyderland koploper met knie- en heupprotheses

Zuyderland Medisch Centrum is landelijk koploper als het gaat om kennis en ervaring met het vervangen van heup- en kniegewrichten. Dit jaar worden in totaal zo’n 1800 kunstheupen en -knieën geplaatst.

Op de eerste plaats staat het leveren van de juiste zorg op de juiste plek door de juiste professional en tegen de juiste prijs.

Wat kost zo’n nieuwe heup of knie? Patrick Deckers, orthopedisch chirurg, gespecialiseerd in knieën en sportletsels, moet het antwoord schuldig blijven. “Daar gaan wij niet over. Net als elk ander ziekenhuis, onderhandelt Zuyderland met de zorgverzekeraars over de vergoedingen. Wij doen de uitvoering. Hierbij is ‘snijden’ voor ons geen doel op zich. Integendeel zelfs. Opereren is slechts in een minderheid van de gevallen de oplossing. Jaarlijks bezoeken ruim 10.000 patiënten van binnen én buiten Zuid-Limburg onze knie- en heupkliniek. We willen deze mensen mobiel houden, zo gezond mogelijk. Dan is opereren alleen onvoldoende. We steken dan ook vooral in op optimaliseren van de samenwerking met huisartsen en fysiotherapeuten. Daarin zit maatschappelijke en economische winst.”

Efficiënt
Volgens Zorgkaart Nederland ligt de prijs van een gewrichtsvervanging grofweg tussen de 7.000 en 17.000 euro. Afhankelijk van eventuele complicaties, aantal ligdagen in het ziekenhuis, nazorg en doorberekende vaste kosten van het ziekenhuis. Bert Boonen, ook  orthopedisch chirurg en gespecialiseerd in de behandeling van heup- en knieartrose en traumatische letsels, reageert: “Wij zijn daar niet zo mee bezig. Voor de patiënt werken we zo goed en efficiënt mogelijk. Het beslag op de zorg wordt steeds groter. Steeds meer mensen melden zich met versleten heupen, knieën, schouders en andere orthopedische klachten. We behandelen het complete spectrum, inclusief sportblessures, rugproblemen, beschadigde enkels en polsen, enzovoort. Maar terugkomend op de knieën en heupen; we streven naar zo min mogelijk ongemak voor de patiënt. Soms kunnen de mensen al op de dag van de ingreep naar huis. Maar het duurt ook wel eens een dag of drie. Het is maatwerk waarbij kwaliteit en veiligheid op de eerste plaats staan. Daarin mag geld geen rol spelen.”

Ketenzorg
“Precies”, vult Patrick Deckers aan. “Zoals gezegd, zien wij de meerwaarde in ketenzorg. Samen met huisartsen en fysiotherapeuten. Een goede voorbereiding en nazorg zijn essentieel. Om dat nog meer vorm te geven, bundelen we deze zorg en begeleiding in de knie- en heupkliniek. Hierbij besteden we ook meer aandacht aan preventie. Een aangepaste leefstijl, meer bewegen, minder kilo’s; het draagt allemaal bij aan gezondere gewrichten.”

Kostbaar
“En als er dan toch moeten opereren, dan zo efficiënt mogelijk. En snel ook. Zeker voor mensen die nog werken. Gezondheidszorg is kostbaar, uitval wegens ziekte nóg duurder. In Nederland en zeker in  Zuyderland zijn we hartstikke goed in het vervangen van gewrichten. Dat mag wel eens gezegd worden”, besluit Bert Boonen.

Lees meer over de afdeling Orthopedie van Zuyderland  << Terug naar nieuwsoverzicht

Meer nieuws over Sittard Geleen