20 sep 2018

Hogeschool Zuyd zoekt verbinding bedrijfsleven en onderwijs

Met de komst van Luc Verburgh als nieuwe bestuursvoorzitter van Zuyd Hogeschool waait er een nieuwe wind door het instituut. Hij verruilde Rotterdam voor Zuid-Limburg. "De Randstad heeft nog steeds een vertekend beeld van het zuiden."

Het is nog altijd een ongebruikelijke beweging; de carrièrestap van de Randstad naar het uiterste zuiden van het land. “Klopt helemaal”, zegt Luc Verburgh, “de reacties waren heel verschillend. Van jaloerse collega’s en vrienden tot en met mensen die ons voor gek verklaarden. Kwamen ze weer met die slogan ‘Limburg, je zult er maar wonen’. Wat mij betreft geen gelukkige campagne, want er zit iets negatiefs in. Of iets wat je associeert met vakantie. Ik heb in het voorbije jaar vooral ervaren dat het hier in Limburg behalve prettig wonen ook goed werken is. De samenwerking tussen onderwijs, overheden en bedrijfsleven is wat mij betreft uniek, ik heb dat nog nergens zo ervaren. In het westen niet waar ik toch in verschillende functies gewerkt heb en ook niet in het buitenland waar we met ons gezin ook de nodige jaren vertoefd hebben. Zonder een overdreven positief beeld te willen neerzetten: er gebeuren hier in het zuiden mooie dingen. Er is dynamiek, de wil om vooruit te komen. Er is die internationale context, de euregio met zijn verschillende talen en culturen. En tegelijk de kleinschaligheid, de afwezigheid van files, de korte lijntjes. Nee, van mijn kant geen twijfel over de keuze.”

Uitdaging

Luc Verburgh studeerde filosofie in Nijmegen, organisatiepsychologie in Wales en promoveerde op het onderwerp ‘participerende beleidsmodellering in de zorgverzekeringssector’. Na een aantal managementfuncties bij onder meer Accenture en KLM belandde hij uiteindelijk in het onderwijs. Tot zijn overstap naar Zuyd was hij bestuurder bij MBO-instelling Zadkine in Rotterdam. “Ik wilde nog een stapje hoger en kreeg viavia te horen dat Zuyd een bestuursvoorzitter zocht. Een mooie uitdaging bij een mooie instelling en precies op het juiste moment. De kinderen waren de deur uit, het werd tijd voor wat nieuws.”

Aanbod

Uiteraard niet zomaar iets nieuws. “Zuyd sprak me vooral aan vanwege het brede opleidingsaanbod. 34 bacheloropleidingen en 13 masters om precies te zijn. Van toneel, opera, horecamanagement en verloskunde in Maastricht tot en met techniek, zorg en ICT in Heerlen en natuurlijk de commerciële trajecten in Sittard. Een organisatie met bijna 1900 medewerkers. Dat zorgt voor een geweldige dynamiek met een aantrekkingskracht die de regio overstijgt. De hotelschool bijvoorbeeld trekt studenten uit het hele land en Europa. Datzelfde geldt bijvoorbeeld voor International Business. We zien ook meer en meer studenten uit de Euregio die zich inschrijven. Momenteel komt zo’n twintig procent van onze populatie van buiten Limburg.

Stabiel

Misschien wel noodzakelijk voor een onderwijsinstituut in een vergrijzende en ontgroenende regio. “Volgens mij valt het met die ontgroening wel mee. De bevolking krimpt niet meer, de werkgelegenheid groeit en het lukt de regio steeds beter om afgestudeerden aan interessante banen te helpen. Het klopt wel dat er al jaren minder kinderen geboren worden en dus heeft dat zijn effect op het aantal aanmeldingen. We zien nu een stabilisatie en dat is inderdaad voor een groot deel te danken aan de aanmeldingen van ‘buiten’.”

Praktijk

Volgens Luc Verburgh is de aantrekkingskracht voor een aanzienlijk deel te danken aan het lesaanbod gecombineerd met de praktijk. “We werken nauw samen met het bedrijfsleven. Studenten krijgen direct te maken met de praktijk, ze werken aan concrete oplossingen. Samen met de docenten en ondernemers. We huren waar nodig externe experts en gastdocenten in, onze eigen docenten verdiepen zich bij de bedrijven op de werkvloer. Zo vloeien onderwijs en praktijk in elkaar. Mooi voorbeeld is CHILL op de Chemelot Campus, maar eigenlijk geldt wel voor elke opleiding dat stages en afstudeeropdrachten nauw aansluiten op de praktijk. Het is de taak van een Hogeschool om dat bedrijfsleven op te zoeken. We zijn er om aan te sluiten bij de wensen van de ondernemers. Om hen te helpen ook. Bij de zogenoemde Labs in Sittard is het MKB welkom voor onder meer juridisch advies of vragen over zelfstandig ondernemerschap. Onze studenten en docenten zijn aanwezig en kunnen meteen actie ondernemen. Heel laagdrempelig.”

Onderzoek

Behalve de focus op de praktijk profileert Zuyd zich ook meer en meer als onderzoeksinstituut. “We zijn weliswaar geen universiteit, maar praktijkvragen zijn vaak het startpunt van onderzoek, van innovaties. Ook bieden we de student die na de bachelor verdieping zoekt verschillende masters aan. Dat aanbod willen we uitbreiden, onder meer om de studenten hier te houden of afgestudeerden van elders aan te trekken. En om mensen te trekken die al een baan of bedrijf hebben. Volwassenenonderwijs zit in de lift. We zien dat vooral in Sittard waar de commerciële opleidingen geconcentreerd zijn. Nog een positieve kant van deze aanpak: we worden zo aantrekkelijker voor onze docenten. Zeker in de Randstad is het lastig om goede mensen te vinden, hier in Limburg valt het mee. Essentieel is dat je interessant en veelzijdige functies kunt aanbieden.”

Verbinding

Luc Verburgh is niet naar Zuyd gekomen om de boel op zijn kop te zetten. “De organisatie staat goed. Bij sommige opleidingen mag er nog wat meer verbinding met de maatschappij worden gezocht. En we mogen wel wat meer uitstralen wat we allemaal in huis hebben. Dertig lectoraten bijvoorbeeld waar heel veel kennis is verzameld op het gebied van vooral zorg, technologie, duurzaam bouwen, life sciences en materialen. We moeten meer aanwezig zijn, meer pr bedrijven. Verder liggen er nog altijd veel obstakels die internationale samenwerking lastig maakt. Dat heeft te maken met regelgeving, cultuur en taalverschillen maar we gaan ons meer bemoeien om de barrières af te breken.”

Speerpunt voor de komende jaren is en blijft het onderwijs verbinden met de maatschappij. De verhuizing van de verschillende faculteiten van de rand van Sittard naar de Ligne vindt Luc Verburgh in dit verband een uitstekende move. “Goed voor de stad, in heel veel opzichten. Dit jaar hebben we voor het eerst een officiële opening van het studiejaar gehouden. Een succes en misschien een aanzet om van Sittard een studentenstad te maken. In ieder geval maakt Ligne het centrum groter. We zien er studenten, bewoners, toeristen, dagjesmensen. Nu nog de lege ruimtes verhuren, dan komt er nog meer reuring.”

<< Terug naar nieuwsoverzicht