6 jul 2021

Nieuwe voetbalopleiding helpt sportstudenten winnen

Als je bent aangenomen bij de jeugdopleiding van Fortuna kun je vanaf schooljaar 2021-2022 een speciale opleiding volgen bij de afdeling CIOS van VISTA college.

De Limburgse betaalde voetbalclubs Fortuna, Roda JC, VVV en MVV en de KNVB werkten intensief samen om de opleiding sport- en bewegingscoordinator aan te passen voor aankomende profvoetballers. De opleiding is uitsluitend voor jonge talenten die al geselecteerd zijn voor de jeugdopleiding van een betaalde Limburgse voetbalclub.

Winst

De winst voor de Limburgse voetbalclubs zit hem volgens Jurgen de Haan, coördinator topsport en docent aan het CIOS Sittard, met name in de extra trainingsuren op school die ook in het teken staan van voetbal. Daarnaast is er ook aandacht voor onderdelen als hersteltraining, krachttraining, videoanalyse, een gezonde leefstijl en een opleiding tot (jeugd) voetbaltrainer.

Balans

In september starten de eerste 25 studenten aan de nieuwe opleiding. Osman Resat Bulut (16) maakt als voetbaltalent deel uit van die eerste lichting. Osman  speelt bij een team binnen de Fortuna Academy. Hij hoopt in zijn nieuwe opleiding een betere balans te vinden, zodat hij voldoende tijd heeft voor zijn studie, zijn voetbaldroom, en zijn familie.

De Haan: "Door het contact tussen de opleiding, de KNVB en de clubs maken we het voor deze talenten makkelijker om zowel hun studie succesvol af te ronden, en zich voor te bereiden op een topsportcarrière."

Basis

De Haan, coördinator topsport en (voetbal)docent aan het CIOS Sittard - Venlo, nam het idee over van een voormalig CIOS-collega Bram Aarts, die een paar jaar geleden een vergelijkbare opleiding in samenwerking met Ajax is gestart.

De Haan hoopt dat de opleiding een bredere basis vormt voor een leven buiten voetbal. Ook geeft hij aan dat het mogelijk is de voetbalopleiding te combineren met die van medewerker sport en recreatie. "Mocht een topsportcarrière toch niet lukken, dan hebben deze talenten nog een stevige basis om op terug te vallen.

<< Terug naar nieuwsoverzicht