28 sep 2021 - 6 mrt 2022

Expositie Leven voor de zorg

In 2022 vieren de Dochters van de Goddelijke Voorzienigheid van Créhen (Fr.) hun 200-jarig jubileum. Erfgoedcentrum De Domijnen maakt daarom een expositie over de geschiedenis van deze congregatie en hun betekenis voor de regio.

Precies 200 jaar geleden ontvluchtten de Dochters van de Goddelijke Voorzienigheid hun Franse kloosters. Op dat moment waren er grote spanningen tussen Kerk en Staat. Zo'n 30 van deze "refugieorden" uit Frankrijk en Duitsland kregen een warm welkom in Nederland. De paters en nonnen waren immers gewaardeerde hulpkrachten in het onderwijs, kinderopvang, verpleging en ziekenzorg.

Vanuit Duitsland, waar een soortgelijke strijd woedde, kwamen 4 kloosterorden: franciscanen (kasteel Watersleyde), priesters van het H. Hart (Leyenbroek), karmelietessen van het Goddelijk Hart van Jezus (Kollenberg), jezuïeten (Dominicanenklooster). Ook aan hen wordt kort aandacht besteed.

Gidsen
De geschiedenis van de Dochters en hun betekenis voor de regio wordt aan de hand van 7 gidsfiguren verteld. De gidsen spreken de bezoekers persoonlijk aan om hun verhaal te vertellen. Zo neemt Mère Marie Hippolyte (Botsorhel 1859 - Créhen 1919) je mee in haar vlucht uit Frankrijk, via België naar Nederland:

“Mon Dieu! De Franse overheid dreigt onze congregatie op te heffen! Wij gaan naarstig op zoek naar een veilige plek en houden een noveen tot dat doel. Door Gods voorzienigheid krijgen wij contact met pastoor Friant uit Doornik. Hij biedt aan ons te helpen kloosters te vestigen in België. Dit lukt en in 1900 openen wij de eerste huizen in België. Uitbreiding in het kloosterrijke België is moeilijk. Daarom wijken wij uit naar Nederland."


Ziekenhuis
In 1903 vestigen de Dochters van de Goddelijke Voorzienigheid zich in Limburg. In Grevenbicht, Herten en Montfort verrijzen de eerste kloostertjes. Twee jaar later bouwen de nonnen een eigen klooster in Sittard. Daar leggen ze de basis voor het RK Ziekenhuis De Goddelijke Voorzienigheid. Dit ziekenhuis groeit in de loop der jaren uit en geniet grote bekendheid.

De ‘Franse zusters’ zijn vooral actief in de ziekenzorg, maar ook in het (kleuter)onderwijs en de bejaardenzorg. Vanaf 1970 zijn ze ook buiten Limburg werkzaam, o.a. in Heeg (Friesland), Deventer en Rotterdam. De nadruk van hun werkzaamheden ligt dan vooral op pastoraal en oecumenisch werk. Tegenwoordig werken en wonen de zusters alleen nog in Sittard.


Duik in de geschiedenis
De leden van de oral history groep van Vereniging Sittards Verleden hebben interviews met zusters en personeel van het ziekenhuis gedaan. Daarnaast geven de foto’s, documenten en objecten door de congregatie ter beschikking zijn gesteld een goed beeld van 200 jaar geschiedenis van deze congregatie.

Naast de tentoonstelling kun je ook deelnemen aan rondleidingen, een lezing en een gesprek met kunstenaar Emile Hermans en zr. Mary Amata Mueller over het thema "thuis zijn".

<< Terug naar evenementoverzicht