
Fladderend het voorjaar in met de expositie Uit het leven van een Vlinder
Hou je van fleurige velden en exotische vlinders? Ga dan binnenkort naar de tentoonstelling Uit het leven van een vlinder van kunstenaar Stefan Cools.
Uit het leven van een vlinder belooft een bijzondere tentoonstelling te worden. Kunstenaar Stefan Cools creëerde speciaal voor de expositie een aantal vlindertuinen, onder andere in Maastricht, Susteren en Baarlo. Deze zes velden vormen samen het project Lepidoptarium – een woord dat niet bestaat maar dat, zoals een herbarium op een wetenschappelijke manier planten verzamelt, verwijst naar een archief waar kennis over vlinders wordt verzameld.
Levenscyclus
Cools onderzoekt als kunstenaar hoe de flora en fauna van de velden zich ontwikkelt. Daarbij heeft hij speciale aandacht voor vlinders. Vlinders kunnen namelijk worden gebruikt als een barometer voor de ecologische balans van de biotoop. Daarnaast spreken de schoonheid en de levenscyclus van vlinders tot de verbeelding. Het project is een inspirerend geheel, dat niet alleen wetenschappelijke resultaten maar ook mooie kunstwerken oplevert. In de tentoonstelling in De Domijnen worden de resultaten van het project Lepidoptarium uitgebreid getoond.
Levensbelang
We weten allemaal hoe belangrijk vlinders, bijen, wespen en andere insecten zijn voor de bestuiving van planten en fruitbomen. Biologen en ook veel burgers maken zich bezorgd over de achteruitgang van vlinders, insecten en vogels, veroorzaakt door bijvoorbeeld onkruidbestrijding in de landbouw, verkeerd beheer van landschappen en openbaar groen, het planten van steriele of exotische tuinplanten die bij tuincentra te koop zijn.
Vlinder als natuurgids
Stefan Cools monitort de zes velden vanuit het perspectief van de kunst. Zijn uitgangspunt is ondubbelzinnig: als natuur en landschap al zoveel eeuwen onderwerp van de kunst zijn, en als we al zo lang met de ogen van de kunst naar de natuur kijken, is het dan niet tijd dat natuur, landschap en vlinders zelf een stem krijgen in wat de kunstenaar zichtbaar maakt en in de vragen die hij opwerpt? Om deze reden opent Cools zijn atelier voor de natuur en wordt de natuur zijn atelier. Tijdens zijn dagelijkse wandelingen in het unieke Bunderbos observeert Cools wat daar leeft, volgt hij van dag tot dag de veranderingen, documenteert hij met zijn blik van kunstenaar de processen. In de zes velden van Lepidoptarium concentreert hij zich op het leven van vlinders: van bodemgesteldheid en landschapsgeschiedenis tot weersgesteldheid en kleurengamma’s van de weides – hoe tonen vlinders ons de kwaliteiten van het landschap?
Vlinders en hun levenscyclus zijn de gidsen die de kunstenaar in de natuur rondleiden; zij stellen Cools in staat het landschap op een dieper niveau te lezen. Het verslag van het project Lepidoptarium in Museum De Domijnen maakt deze dieper gelegen lagen zichtbaar voor de ogen, ervaarbaar voor de neus, proefbaar voor de tong, tastbaar voor de vingers.
Cees de Boer is curator van Uit het leven van een vlinder van Stefan Cools. De expositie sluit aan op het tentoonstellings- en verzamelbeleid van Museum Hedendaagse Kunst De Domijnen en pakt de thema’s op van eerdere tentoonstellingen zoals Ecoventions Europe (2017-2018), Ben ik een dier? (2017) en Koen van Mechelen. This Is Not A Chicken (2015).
<< Terug naar evenementoverzicht