7 aug 2022 - 7 aug 2022

Oude Ambachten Einighausen

Was vroeger alles beter? Dat zie je zelf tijdens Oude Ambachten in Einighausen.

Ben je nieuwsgierig naar hoe het leven meer dan 100 jaar geleden uitzag? Bij Oude Ambachten in Einighausen zie je hoe mensen vroeger leefden en werkten. Talloze demonstraties laten je indrukwekkende technieken zien uit een tijd voor steenkool en automatisering. Ouderwetse boeren maaien velden met de zeis, anderen ploegen hun velden om met een zware ijzeren ploeg met paarden ervoor. 

Ook fijnere klusjes komen aan bod. Zo laten oudere dames je zien hoe je van wol een stevige draad spint, waar iemand anders weer sokken en truien van breit. Ook boekbinden, bloemsierkunst, klokmaken en vele andere disciplines komen aan bod.

Dieren

In die tijd waren dieren niet weg te denken uit het leven. Geiten, koeien, schapen, honden en paarden vormden vaak de basis voor het boerenleven. Ze waren er als lastdieren, voor voedsel, als gezelschapsdier en als vervoersmiddel. Om de dieren heen ontstond ook een industrie met zadelmakers, hoefsmeden en koetsenbouwers. 

Taverne

Nu hangen we 's avonds voor de TV en kijken we Netflix. Dat was vroeger wel anders. Verhalenvertellers, muzikanten en kunstenaars hadden toen een belangrijke rol binnen de gemeenschap. En al helemaal als deze artiesten bij de tavernes in de buurt langsgingen. Onder het genot van een glas bier en een braadworst luisteren naar spookachtige sagen heeft een ander gevoel dan series streamen met een pizza op schoot. 

Heb je genoeg gehad van de worst en helemaal geen trek in Pizza? Bij Oude Ambachten kom je ook allerlei zoets tegen. Er staat onder andere een snoepkraam, vlaaibakker en iemand die jam maakt. Je mag een bezoekje aan de Oude Ambachten absoluut een heerlijke middag noemen. 

Stap terug in de tijd

Wil jij dit en meer zien, proeven en misschien wel doen? Ga dan naar Einighausen op zondag 7 augustus van  13.00 tot 18.00. Je parkeert op daartoe bestemde velden. Voor meer informatie kijk je op de site van Oude Ambachten.

<< Terug naar evenementoverzicht