19 apr 2022

3 highlights langs de Route vol Verwondering

Een nieuwe fietsroute leidt je langs de mooiste plekken van Sittard-Geleen, en geeft je een uniek kijkje op bijzondere plekken.

Naast de unieke natuur(gebieden) in de Grensmaasvallei maak je kennis met de cultuur die tot leven komt via je smartphone op de verwonderplekken. De verwonderplekken nodigen uit tot rust en bezinning met de audiovisuele 360-gradentours waarmee je kunt binnenkijken en luisteren. Hier zijn alvast drie prachtige plekken waar je gebruik kunt maken van de 360-gradentour en/of audiotour.

Basiliek en Mariapark

Wist je dat de oudste basiliek van Nederland in Sittard-Geleen ligt? De Basiliek Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart is in 1883 door de Paus verheven naar de stand van Basiliek. Dat komt door een bijzondere gebeurtenis bijna 20 jaar eerder. Een van de Ursulinenzusters in opleiding had een naald ingeslikt. De gebeurtenis die een dodelijke afloop had moeten hebben, verliep wonderbaarlijk anders. De zusters begonnen te bidden, en het meisje hoestte de naald op. Tegenwoordig is het een prachtige basiliek die je gezien moet hebben

 

Burgemeester Damenpark

Een van de highlights van de tour is het Burgemeester Damenpark, de geboorteplaats van het oudste popfestival van Nederland. Mr. Pinkpop zelf, Jan Smeets, vertelt in een filmpje over hoe het eerste festival uitzag. De iconische eerste editie van Pinkpop dreigde in het water te vallen toen de geluidsinstallatie te slecht bleek. Ook de hoofdact kon op het laatste moment niet komen. Golden Earring redde Pinkpop met een fantastisch concert én het uitlenen van hun eigen geluidsinstallatie. Meer weten over het park en Pinkpop? Klik dan hier!

 

Kasteelruine Born

Ooit was Born het belangrijkste kasteel in de regio. Vanuit het kasteel zwaaide de familie van Gulik de scepter. Na een zware brand in 1930 bleef allen de imposante kasteelruine over. Jaren later ontstond op de plek rond het kasteel een gezellig dierenpark voor de hele familie waar je nu ook van harte welkom bent. De ruine zelf mag je als gast niet betreden, maar je kan er wel een digitale rondleiding volgen. 

 

Fiets mee!

De volledige Route vol Verwondering is 100 km lang, en is verdeeld over twee lussen. Je kan de route gemakkelijk vinden door de juiste  fietsknooppunten te volgen. Neem zeker je smartphone mee, want onderweg stop je bij prachtige plekken waar je niet zo snel komt. Volg de noordelijke lus hier of de zuidelijke lus hier.

<< Terug naar nieuwsoverzicht