5 mei 2022

90 jaar Burgemeester Damenpark - 4 leuke weetjes

Het Burgemeester Damenpark is vandaag 90 jaar. Hier zijn 4 leuke weetjes over het park in Geleen

Sportpark

Oorspronkelijk was het park bedoeld als sportpark voor de mensen uit Geleen zelf. Na een zware dag in de mijnen konden de inwoners van Geleen hier ontspannen, wandelen en natuurlijk sporten. Vlak na de opening werden hier al de eerste wedstrijden gehouden. Eerst paarden- en motorraces, later kwamen er sintelbanen bij voor atletiek en plekken voor wielrenners. 's Winters verandert de atletiekbaan in een populaire schaatsplek. 

Topclubs

Dankzij het sportieve karakter en het sportcomplex Glanerbrook is Geleen een veelbelovende locatie voor sportteams. Onder andere de handbalvereniging Vlug en Lenig en ijshockeyclub Smoke Eaters zijn hier ontstaan. Beide clubs hebben meermaals aan (inter)nationale wedstrijden meegedaan, vaak met goede resultaten. 

Monumentaal ontwerp

Het stadspark is aangelegd door de beroemde tuinarchitect Dirk Tersteeg, die ook het stadspark in Sittard heeft aangelegd. Een indrukwekkende naam, want meerdere projecten die Tersteeg heeft aangepakt zijn later een Rijksmonument geworden. Een daarvan is natuurlijk het Stadspark in Sittard

Geboorteplaats van festivals

Inwoners uit Sittard-Geleen weten het al lang: het Burgemeester Damenpark is dé plek om muziek te ontdekken. Dat begon al in 1970, toen de eerste editie van Pinkpop daar werd georganiseerd. Inmiddels is Pinkpop het oudste en langstlopende pop- en rockfestival ter wereld. Maar ook meer recent is het Burgemeester Damenpark een populaire festivallocatie. Sinds 1994 is het voormalige Pinkpopterrein de thuishaven van Moederdagfestival Mama's Pride. Daar staan ieder jaar de nieuwste topartiesten. 

 

Meer Burgemeester Damenpark? Om het 90-jarig bestaan van het park te vieren, wordt er een tentoonstelling voorbereid. Heb jij nog oude foto's of wil je het park beter leren kennen? Kijk dan hier.

<< Terug naar nieuwsoverzicht